Long covid, bent u als werkgever aansprakelijk?

Long covid, bent u als werkgever aansprakelijk?

Het coronavirus… Nog steeds zijn de effecten van corona dagelijks zichtbaar. Zo zijn er mensen die Long covid hebben opgelopen. Een aantal werknemers heeft hiervoor de werkgever aansprakelijk gesteld. Op 16 december 2022 heeft de kantonrechter Amsterdam hier een uitspraak over gedaan. In dit artikel vertellen wij u hier meer over.

Long COVID

Wat is Long covid?

Mensen met Long covid of Post covid ervaren langdurig klachten sinds zij besmet zijn geraakt. U kunt hierbij denken aan klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en andere gezondheidsklachten. Soms zijn deze klachten zo heftig dat iemand niet meer kan werken.

Werksituatie van de werkneemster

In april 2022 raakte een werkneemster besmet met het coronavirus. Zij was op dat moment werkzaam als coördinerend verpleegkundige bij een zorginstelling voor dementerende ouderen. Voorafgaand aan de besmetting heeft zij verschillende bewoners getest op corona. Hierbij droeg zij geen mondkapje en ook geen handschoenen. Uit de tests kwam naar voren dat vijf van de negen bewoners uiteindelijk besmet waren met het coronavirus. De bewoners hoefden pas in isolatie nadat zij positief waren getest.

Coronabesmetting

De werkneemster raakte ook besmet met het coronavirus. En al snel kreeg zij last van de symptomen die horen bij Long covid. Zij was van mening dat haar werkgever verantwoordelijk was voor haar besmetting en het oplopen van Long covid. Daarom stelde zij de werkgever aansprakelijk. Hiervoor moest de werkneemster aantonen dat zij het coronavirus heeft opgelopen tijdens het uitvoeren van haar werk. Zij beargumenteerde dit als volgt:

  • De werkneemster droeg geen beschermingsmiddelen op het moment dat ze in aanraking kwam met meerdere personen die het coronavirus hadden.
  • De besmetting vond plaats in de periode van de allereerste lockdown. Tijdens deze lockdown stond het leven van de werkneemster voor een groot gedeelte stil. Dat is volgens haar een reden dat zij op haar werk besmet is geraakt.

Dit zegt de werkgever

De werkgever geeft aan dat er duidelijke werkinstructies waren. In deze werkinstructies stond beschreven dat alle werknemers verplicht zijn beschermingsmiddelen te dragen op het moment dat zij contact hebben met een bewoner.

Het blijkt dat de werkinstructies er in april nog niet waren. Toen gold de regel: beschermingsmiddelen worden alleen gedragen wanneer een bewoner wordt verdacht van het hebben van het coronavirus. De werkgever vindt dat de werkneemster ook zelf het initiatief had kunnen nemen om beschermingsmiddelen te dragen.

De beslissing van de kantonrechter

De kantonrechter gaat er niet in mee dat dit de verantwoordelijkheid van de werkneemster was. De kantonrechter grijpt hierbij terug op de zorgplicht van de werkgever. De kantonrechter vindt dat de werkgever duidelijke instructies had moeten geven rondom de veiligheid van de werkneemster. Doordat de werkgever hier niets mee heeft gedaan, heeft hij de kans op besmettingen én het oplopen van Long covid vergroot. Daarom stelt de kantonrechter dat de werkgever tekort is geschoten op het gebied van zijn zorgplicht.

Om deze reden oordeelt de rechter dat de werkgever inderdaad aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die de werkneemster door het krijgen van het coronavirus heeft opgelopen.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder