Als werkgever heeft u een loondoorbetalingsplicht in de eerste twee jaar in het geval een werknemer ziek wordt. Deze loondoorbetalingsplicht vormt een groot risico voor uw organisatie. Naast de Ziekteverzuim Conventioneel verzekering kunt u er ook voor kiezen om het gehele risico voor u als werkgever af te dekken met een Ziekteverzuim Stop Loss verzekering. Deze verzekering sluit vaak goed aan bij grotere werkgevers waarbij het niet zo zeer de vraag is óf er verzuim zal plaatsvinden, maar meer hoeveel verzuim er zal plaatsvinden. Door een plafond te stellen aan het risico voor de werkgever, weet u als werkgever dat u nooit meer kosten heeft dan het bepaalde plafond.
Elke werkgever in Nederland is verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen. Vanuit de wet is deze verplichting gemaximeerd op 70% van het loon (tot het maximum dagloon). Vanuit de cao of individuele arbeidsovereenkomst, is wellicht een verplichting van 100% van het ongemaximeerde dagloon van toepassing. Een zieke werknemer levert geen productie en andere werknemers moeten de taken wellicht overnemen. Mogelijk moet er vervanging worden geregeld. De loonkosten gaan echter wel gewoon door. Een serieus risico dus.
In het geval van een Ziekteverzuim Stop Loss verzekering wordt uw eigen risico in geld uitgedrukt. Dit wordt Eigen Behoud genoemd. Het Eigen Behoud bedraagt een percentage van de totale loonsom van het bedrijf. De verzekeraar keert schade uit zodra de verzuimkosten boven het Eigen Behoud komen.
Komt de totale loondoorbetalingsverplichting wegens ziekteverzuim in één jaar boven het Eigen Behoud uit? Dan vult de Ziekteverzuim Stop Loss verzekering het verschil aan. Deze aanvulling kan ook een maximum bedragen, bijvoorbeeld de uitkering van maximaal twee keer het eigen behoud. Dit maximum wordt vermeld op de polis.
Zijn er zieke werknemers op de ingangsdatum van de Ziekteverzuim Conventioneel verzekering, dan is het loondoorbetalingsrisico van deze werknemers niet meeverzekerd. Dit wordt het ‘inlooprisico’ genoemd. Daarentegen geldt wel dat als een werknemer recht heeft op een uitkering bij beëindiging van de verzekering, deze uitkering wordt doorbetaald. Dit zogenoemde ‘uitlooprisico’ geldt voor de verzekeringsmaatschappij. Het inlooprisico is dus niet meeverzekerd. Het uitlooprisico is daarentegen wel meeverzekerd.
Eenmaal per jaar betaalt de verzekeringsmaatschappij de uitkering. Deze uitkering vindt plaats bij de jaarlijkse naverrekening.
De werkgever kan de premie voor de ziekteverzuimverzekering fiscaal aftrekken als bedrijfskosten.
Neem dan vrijblijvend contact met ons op door in het onderstaande formulier uw contactgegevens in te vullen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen via info@felixxgroep.nl of 085-083 10 00.
Wij ondersteunen u en uw werknemers op het gebied van verzuimpreventie, verzuimbeheer, verzuimmanagement, verzuimbegeleiding, veiligheid, re-integratie en alle wettelijke verplichtingen die voortvloeien uit de Wet verbetering poortwachter (Wvp) en de Arbowet.
Wij bieden u drie verschillende arbodienstpakketten. Wat levert dit u op? U krijgt optimaal grip op het verzuim binnen uw organisatie en maatwerk arbodienstverlening toegespitst op uw organisatie. Daarnaast heeft u altijd één vaste contactpersoon en direct inzicht in uw verzuimcijfers.