Pensioen bij echtscheiding

Pensioenadvies van nu. Voor later.

Pensioen bij echtscheiding

De afgesloten pensioenvoorziening is vaak een groot vermogensbestanddeel dat verdeeld moet worden bij een echtscheiding. De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding regelt een standaard verdeling als ex-partners zelf geen afspraken hebben gemaakt over de verdeling van de pensioenvoorziening. Wij kunnen u helpen bij het verdelen van uw pensioenvoorziening in het geval van een echtscheiding.

 

Wilt u zich eerst zelf even in de pensioenmaterie verdiepen? Wij hebben de brochure Pensioen bij echtscheiding opgesteld, zodat u eerst zelf aan de slag kunt.

Pensioen bij echtscheiding: Welk deel wordt verdeeld?

Er zijn verschillende manieren om het ouderdomspensioen te verdelen bij een echtscheiding. Wij benoemen hieronder vier mogelijkheden:

 • Als er geen afspraken zijn gemaakt, heeft u beiden recht op de helft van elkaars pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat u getrouwd was of als partner stond aangemeld bij de pensioenuitvoerder (geregistreerd partnerschap).
 • Bij de echtscheiding heeft u een andere verdeling afgesproken. Vergeet de verdeling niet aan de pensioenuitvoerder door te geven.
 • U kunt het pensioen splitsen in plaats van verdelen. Dit wordt conversie genoemd. Beide ex partners hebben dan een eigen pensioenpotje ter grootte van het deel van het pensioen dat de ex-partner heeft afgestaan. Deze keuze is definitief en kan niet worden teruggedraaid.
 • U kunt samen besluiten het pensioen niet te verdelen. Er kan later geen aanspraak meer gemaakt worden over het deel van het pensioen van de ex-partner. Vergeet dit niet schriftelijk vast te leggen en door te geven aan de pensioenuitvoerder.

 

Heeft u een keuze gemaakt? U heeft tot twee jaar na de echtscheiding de tijd uw keuze door te geven aan de pensioenuitvoerder.

Heeft u hulp nodig?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op door in het onderstaande formulier uw contactgegevens in te vullen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen via info@felixxgroep.nl of 085-083 10 00.

Neem contact op

  Voor- en achternaam*

  Mobiele nummer*

  E-mailadres*

  Bericht*

  Contact Icon
  schuine-balk-boven-footer