Opstellen thuiswerkovereenkomst

Uw personeelszaken door ons duidelijk vastgelegd.

Opstellen thuiswerkovereenkomst

Thuiswerken wordt steeds meer de norm. Het is van belang dat u als werkgever hierover goede afspraken met uw werknemers maakt. Zonder goede afspraken kan thuiswerken ernstige arbeidsrechtelijke en vooral fiscale problemen opleveren. Met een goed geformuleerde thuiswerkovereenkomst kunt u dat voorkomen. Deze overeenkomst is een bindende aanvulling op de bestaande arbeidsovereenkomst en bepaalt wat u en uw werknemers van elkaar mogen verwachten. Met een juridisch getoetste en ondertekende thuiswerkovereenkomst kunt u het thuiswerken van uw werknemers in goede banen leiden.

Wat is een thuiswerkovereenkomst?

Een thuiswerkovereenkomst (ook wel telewerkovereenkomst of thuiswerkcontract genoemd) is een contract tussen de werkgever en de werknemer waarin de voorwaarden voor het werken vanuit huis zijn opgenomen. Hiermee voorkomt u misverstanden met uw werknemers over onderwerpen als bereikbaarheid en aansprakelijkheid. Daarnaast bepaalt de overeenkomst ook waar de werkgever verantwoordelijk voor is en welke acties worden ondernomen wanneer de werknemer de overeenkomst niet nakomt.

Is een thuiswerkovereenkomst verplicht?

Nee, het is niet verplicht. Het is wel verstandig als uw werknemers structureel thuiswerken. U heeft in dit geval vast mondelinge afspraken gemaakt. Deze afspraken worden echter gemakkelijk vergeten. Dit kan de arbeidsrelatie verstoren. Daarnaast zijn mondelinge afspraken moeilijk te bewijzen, waardoor de afspraken bij een rechter moeilijk afgedwongen kunnen worden. Een thuiswerkovereenkomst zorgt voor structuur en duidelijkheid bij zowel de werknemers als de werkgever.

Inhoud van een thuiswerkovereenkomst

Alle rechten en plichten bij thuiswerken van zowel de werkgever als de werknemer moeten in de overeenkomst worden opgenomen. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:

 • de dagen en uren waarop de werknemer vanuit huis mag werken
 • het beschikbaar stellen van apparatuur of meubilair
 • of er sprake is van een belastingvrije thuiswerkvergoeding voor het zakelijk gebruik van de privéruimte of voor de inrichting van de thuiswerkplek
 • of er kleine versnaperingen worden verstrekt die vallen onder de zogenoemde “nihilwaarderingen”, zoals koffie en thee
 • aanwijzingen voor het gebruik van internet en de beveiliging hiervan
 • of de aanwezigheid bij vergaderingen of opleidingen op kantoor verplicht is
 • hoe de werknemer bereikbaar moet zijn via telefoon, e-mail of chat
 • of er controle is op het aantal gewerkte uren en de uitgevoerde werkzaamheden
 • welke gevolgen er worden verbonden aan overtreding van de thuiswerkovereenkomst
 • arbo technische aanwijzingen (stoel, scherm, toetsenbord)
 • aanwijzingen voor het gebruik van internet

Ga niet zelf knippen en plakken

Net als een arbeidsovereenkomst is een getekende thuiswerkovereenkomst bindend. Zorg er dus voor dat uw overeenkomst juridisch is getoetst en up-to-date is volgens de laatste wet- en regelgeving. Ga niet zelf knippen en plakken en bespaar tijd.

Download gratis een voorbeeld van een thuiswerkovereenkomst

Wilt u een gepersonaliseerde thuiswerkovereenkomst? Samen met onze arbeidsjurist stelt u deze overeenkomst op. Voor 249,00 (eenmalig) bieden wij u deze gepersonaliseerde thuiswerkovereenkomst aan.

Opstellen arbeidsovereenkomst

Offerte aanvragen

  Naam*
  Mobiele nummer*
  E-mailadres*
  Bericht*
  Contact Icon
  schuine-balk-boven-footer