Het recht op een sabbatical: wat zegt de wet?

Het recht op een sabbatical: wat zegt de wet?

Sabbaticals, of langdurige verlofperiodes, zijn voor veel werknemers een welverdiende pauze om zich te richten op persoonlijke groei of om even op adem te komen. Het nemen van een sabbatical kan soms tot conflicten leiden tussen werkgever en werknemer, vooral wanneer de werkgever weerstand biedt tegen een dergelijk verzoek. In een recente uitspraak door de Rechtbank Noord-Holland oordeelde de rechter in het voordeel van de werknemer. In dit artikel duiken we dieper in op de kwestie van sabbaticals, onderzoeken we de wettelijke aspecten ervan en analyseren we de implicaties van de recente juridische beslissing. Is een werknemer gerechtigd om een sabbatical op te nemen, zelfs als de werkgever hier weerstand tegen biedt?

Sabbatical

Dit was de situatie

Een fulltime cabinemedewerker is sinds 2019 in dienst bij een luchtvaartmaatschappij. In mei 2023 heeft hij zijn werkgever benaderd met het verzoek om een sabbatical te nemen van 1 september 2023 t/m 31 december 2023. Zijn motivatie voor deze aanvraag is zijn wens om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma voor zijn studie psychologie in Canada.

In eerste instantie heeft zijn werkgever geen toestemming gegeven voor de sabbatical. Dit besluit werd genomen vanwege de bezorgdheid dat het dienstrooster in het najaar van 2023 geen ruimte zou bieden voor het missen van een medewerker gedurende die maanden. Dit vanwege de te verwachten drukte bij de luchtvaartmaatschappij. Nadat het verzoek was afgewezen, besloot de werknemer een kort geding aan te spannen tegen zijn werkgever.

Wat oordeelt de rechter?

Tijdens de juridische procedure merkt de rechter op dat de cao van de luchtmaatschappij de mogelijkheid biedt voor een sabbatical. Werknemers in vaste dienst hebben de optie om een onbetaalde ‘career break’ aan te vragen, bijvoorbeeld om een studie te volgen of om zich op andere gebieden te ontwikkelen.

Daarnaast oordeelde de rechter dat het belang dat de werknemer zijn baan wilde behouden en een sabbatical wilde nemen zwaarder weegt dan het belang van de werkgever. Uit onderzoek bleek namelijk dat de luchtmaatschappij géén personeelstekorten zou hebben in het najaar van 2023. Een ander belangrijk aspect is dat de werkgever niet op tijd  op het verzoek heeft gereageerd. De werkgever had pas  twee maanden na de aanvraag gereageerd richting de werknemer dat de sabbatical niet was goedgekeurd. Dit terwijl de werknemer  de vliegtickets al had geboekt. Om deze reden oordeelde de rechter dat de luchtmaatschappij de sabbatical moest toestaan.

Hoe kunt u omgaan met sabbaticals?

Is een werknemer van plan een sabbatical te nemen, en keurt u deze goed? Ook dan zijn er belangrijke punten waar u op moet letten. Hieronder leest u een aantal tips:

  • Zorg voor schriftelijke overeenkomsten met betrekking tot de sabbatical, inclusief de vaststelling van de vertrek- en terugkeerdatum van de werknemer.
  • Breng de werknemer op de hoogte dat er tijdens de sabbatical geen opbouw van vakantiedagen en mogelijk ook geen opbouw van pensioen plaatsvindt. Indien gewenst kunnen er aanvullende afspraken worden gemaakt met de werknemer over dit onderwerp.
  • Documenteer schriftelijk hoe secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een zakelijk telefoonabonnement of een leaseauto, worden afgehandeld gedurende de sabbatical.
  • Stel schriftelijke afspraken op met betrekking tot het proces van ziekmeldingen. Over het algemeen is ziekte niet van toepassing op onbetaald verlof, maar in het geval dat de werknemer zich ziek meldt, heeft hij recht op loondoorbetaling.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00.

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder