Een mobiele telefoon op de werkvloer verbieden, mag dat?

Een mobiele telefoon op de werkvloer verbieden, mag dat?

Een mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken op de werkvloer. Dit kan voor u als werkgever storend zijn. Minister Van Gennip laat in een reactie op verschillende Kamervragen weten dat u als werkgever een mobiele telefoon op de werkvloer mag verbieden. In dit artikel leest u hier meer over.

Mobiele telefoon op werkvloer

Wat was de situatie?

Werknemers van een warehouse moesten hun mobiele telefoon inleveren aan het begin van hun werkdag. De werkgever stelde dit wegens veiligheidsredenen in. Er werd namelijk gewerkt met computergestuurde apparaten en heftrucks. Tijdens het werk was het niet veilig om gebruik te maken van mobiele telefoons. Wanneer er gecommuniceerd moest worden, kon er gebruik worden gemaakt van portofoons. Mobiele telefoons werden op de werkvloer verboden door de werkgever. De werknemers waren het niet met de werkgever eens, waarna zij zijn gaan staken.

De Kamervragen over het verbod van mobiele telefoons

Naar aanleiding van de staking zijn er verschillende Kamervragen over het verbod van de mobiele telefoon op de werkvloer aan Minister Van Gennip (Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gesteld. Het ging met name over het feit of het verbod op mobiele telefoons wel of niet is toegestaan.

Het antwoord van Minister Van Gennip luidde als volgt: “Op basis van het instructierecht van de werkgever (art. 7:660 BW) kan een werkgever het gebruik van mobiele telefoons of andere voorwerpen op de werkvloer verbieden. Deze bevoegdheid is eenzijdig: instemming van de werknemers is niet nodig. De voorwaarde van een instructie is dat deze redelijk en billijk is.”

De Nederlandse Arbeidsinspectie

Werknemers moeten onder correcte arbeidsvoorwaarden, goede arbeidsomstandigheden en conform wetgeving kunnen werken. Wanneer uw werknemers vinden dat dit niet het geval is, kunt u hen doorverwijzen naar de Nederlandse Arbeidsinspectie, aldus Minister Van Gennip.

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder