Een financieel onbezorgde oude dag begint vandaag met pensioencommunicatie

Een financieel onbezorgde oude dag begint vandaag met pensioencommunicatie

Hoe eerder een werknemer inzicht heeft in zijn of haar pensioen, des te realistischer zijn of haar verwachtingen zijn wat betreft de hoogte van de pensioenuitkering. Daarnaast heeft de werknemer vaak nog keuzes in hoeveel risico er genomen wordt met zijn of haar pensioenbeleggingen, extra geld voor het gezin bij overlijden en extra geld voor later. Helpt u uw werknemers al met inzicht geven in zijn of haar pensioen? En wist u dat u verplicht bent tot pensioencommunicatie naar uw werknemers toe als u een pensioenregeling aanbiedt? Pensioenbewustzijn is hierbij een belangrijk onderwerp. Lees hier wat er bij de Wet Pensioencommunicatie komt kijken.

Pensioenbewustzijn

Zorgplicht pensioenbewustzijn

Het woord ‘pensioen’ wordt vaak automatisch verbonden aan gepensioneerd zijn. Echter, hoe eerder een werknemer inzicht krijgt in zijn of haar pensioen, des te realistischer zijn of haar verwachtingen zijn met betrekking tot de hoogte van de pensioenuitkering. Daarnaast kan de werknemer op dat moment nog een aantal belangrijke keuzes maken. Denk hierbij aan hoeveel risico er genomen wordt met zijn of haar pensioenbeleggingen, extra geld voor het gezin bij overlijden en extra geld voor later. In een ideale situatie beginnen werknemers dus al tijdens het werkende leven bewust stil te staan bij het inkomen voor later.

Onze wetgever verwacht van u als werkgever dat u uw werknemers stimuleert om actie te ondernemen wat betreft hun pensioen. Zo worden onaangename financiële tegenvallers op tijd inzichtelijk gemaakt en is er voldoende tijd om een eventueel financieel gat te dichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inleggen van extra geld voor later (bijsparen). Oftewel, volgens de wetgever is het vergroten van het pensioenbewustzijn bij uw werknemers de zorgplicht van de werkgever.

Wet Pensioencommunicatie

De meeste werkgevers gaan ervan uit dat de pensioenuitvoerder zorgt voor voldoende pensioenbewustzijn bij haar werknemers. Omdat de pensioenuitvoerder geen contact heeft met de werknemers, kan deze de werknemers niet volledig informeren. Per 1 juli 2015 is om deze reden de Wet Pensioencommunicatie in werking getreden. In deze wet staat de pensioendeelnemer centraal. Het doel van deze wet is dat de werkgever en pensioenuitvoerder ervoor zorgen dat de werknemer antwoord kan krijgen op de onderstaande vragen.

  • Hoeveel pensioen kan de werknemer verwachten?
  • Is de verwachte pensioenuitkering voldoende?
  • Wat zijn de risico’s van de pensioenregeling?
  • Welke keuzemogelijkheden heeft de werknemer om de verwachte pensioenuitkering te verhogen zodat deze wel voldoende is?
  • Wat zijn de gevolgen van de gemaakte pensioenkeuzes?

Pensioenuitvoerders beperken zich veelal tot het beantwoorden van de eerste vraag. De andere vragen kunnen uitsluitend beantwoord worden op persoonlijk niveau door te kijken naar het gehele financiële plaatje van de werknemer. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het pensioenbewustzijn van de werknemer op persoonlijk niveau.

Wij helpen u graag

Wij maken het u graag makkelijk met Felixx.® pensioencommunicatie! Denk hierbij aan 1-op-1 gesprekken waarin wij uw werknemer in een persoonlijk gesprek inzicht geven in zijn of haar financiële pensioensituatie. Ook verzorgen wij graag een presentatie voor uw werknemers hetgeen een positieve bijdrage kan leveren aan de waardering en het begrip voor de pensioenregeling. Zo zorgen wij ervoor dat u aan uw zorgplicht voldoet. Enthousiast geworden of wenst u hier meer informatie over te ontvangen? Wij plannen graag kosteloos het eerste 1-op-1 gesprek met u in. Neem contact met ons op via info@felixxgroep.nl of 085-083 10 00.

Robin Wulfers

Pensioenadviseur
robin.wulfers@felixxwerkt.nl

Robin heeft de studie Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam behaald. Na het afronden van deze studie... Lees verder