Dat is pech! Vakantiedagen weg?

Dat is pech! Vakantiedagen weg?

Hoe gaat u met ingetrokken vakantiedagen om?

Natuurlijk kijken uw werknemers uit naar hun vakantie. En terecht! Helaas kunnen veel vakanties door de Coronacrisis niet doorgaan. Wat doet u als een werknemer zijn of haar reeds opgenomen vakantiedagen intrekt? Boekt u de vakantiedagen terug? Of is de werknemer volgens u verplicht deze op te nemen?

Vakantiedagen

Wat zegt de wet?

Volgens de wet hebben werknemers jaarlijks recht op tenminste 4 weken verlof. Werknemers bouwen gedurende het jaar vakantiedagen op. Tijdens de Coronacrisis gaat dit gewoon door. Ook als uw werknemers thuis werken of hun werk niet kunnen uitvoeren. Vakantiedagen kan een werknemer alleen in overleg met de werkgever opnemen en dus niet eenzijdig. Als uw werknemer al vakantiedagen heeft opgenomen, kan de werknemer zijn of haar vakantiedagen ook niet eenzijdig intrekken. Op het moment dat de werknemer de vakantiedagen wil intrekken, zal hij of zij opnieuw in overleg met de werkgever moeten. Heeft uw werknemer nog geen vakantiedagen opgenomen? In dit geval mag u als werkgever de werknemer niet verplichten verlofdagen op te nemen. Ook niet als de werknemer in verband met de Coronacrisis thuis zit.

Wat gebeurt er in de praktijk met opgenomen vakantiedagen?

Het komt niet vaak voor dat een grote groep werknemers hun vakantie (tegelijkertijd) wil intrekken. Natuurlijk is de Coronacrisis een zeer uitzonderlijke situatie. Een redelijk verzoek van de werknemer kunt u het beste honoreren. Wat is een redelijk verzoek? Het wijzigen van de vakantieperiode (van juli naar december) is in dit geval een redelijk verzoek. U mag het verzoek weigeren, maar dan moet u hiervoor wel ‘gewichtige redenen’ (zwaarwegende bedrijfsbelangen) hebben. Onderbezetting is hiervan een voorbeeld.

Wanneer er weer gereisd mag worden, zullen de meeste werknemers graag op vakantie willen. Wij adviseren u om dit nu alvast bespreekbaar te maken met uw werknemers. Inventariseer bijvoorbeeld ieders vakantiewensen. Geef aan dat de werknemers het beste kunnen wachten met boeken totdat deze inventarisatie afgerond is. Op deze manier wordt onderbezetting voorkomen en kunnen al uw werknemers alsnog genieten van hun vakantie.

Heeft u hulp ergens bij nodig?

Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder