Beëindiging van een arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst (VSO)

Beëindiging van een arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst (VSO)

In de dynamische wereld van werk en arbeidsrelaties kan het soms nodig zijn om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan om verschillende redenen zijn: van persoonlijke ambities van werknemers tot bedrijfseconomische aanpassingen. Een vaak gebruikte en praktische manier om dit te doen is via een vaststellingsovereenkomst. 

 Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)? 

Eén van de manieren waarop een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd, is via een vaststellingsovereenkomst, ook wel VSO genoemd. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer, waarin afspraken worden vastgelegd over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. 

 Redenen voor beëindiging via een VSO 

Werkgever en werknemer kunnen om verschillende redenen in goed overleg uit elkaar gaan. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  • Meningsverschillen of conflicten: soms ontstaan er onoplosbare verschillen in visie of werkwijze. 
  • Ziekte of arbeidsongeschiktheid: na langdurige ziekte van een werknemer heeft een werkgever de mogelijkheid om via een VSO de arbeidsovereenkomst te beëindigen. 
  • Verandering van bedrijfsomstandigheden: voorbeelden hiervan zijn herstructureringen of bedrijfseconomische redenen. 
  • Onvoldoende functioneren: wanneer de werknemer niet voldoet aan de verwachtingen, maar een ontslagprocedure via de rechter wordt vermeden, biedt een VSO uitkomst. 

Het voordeel van een VSO is dat het een werknemer niet te verwijten valt dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Hierdoor maakt de werknemer aanspraak op een WW-uitkering en is een vlotte afhandeling mogelijk. 

Belangrijke bedingen in de arbeidsovereenkomst 

In een arbeidsovereenkomst staan vaak afspraken die ook na het beëindigen van het dienstverband belangrijk blijven. Zie hieronder enkele belangrijke bedingen:

  • Geheimhoudingsplicht: de verplichting voor de werknemer om vertrouwelijke informatie geheim te houden;
  • Concurrentiebeding: een verbod voor de werknemer om gedurende een bepaalde periode na het einde van het dienstverband bij een concurrerend bedrijf te werken; 
  • Relatiebeding: een verbod voor de werknemer om na het einde van het dienstverband contact te onderhouden met klanten of relaties van de werkgever; 
  • Anti-ronselbeding: een verbod voor de werknemer om (ex-)collega’s te benaderen om bij een nieuwe werkgever in dienst te treden; 
  • Melding ziek worden binnen vier weken na einde dienstverband: de verplichting voor de werknemer om binnen vier weken na het einde van het dienstverband ziekmeldingen te doen; 
  • Boetebeding bij niet nakomen: de verplichting om een boete te betalen bij het niet naleven van bepaalde bedingen. 

Expliciet opnemen van bedingen in de VSO 

Het is raadzaam om in de VSO duidelijk te specificeren welke bedingen ook na beëindiging van het dienstverband van kracht blijven. Dit voorkomt mogelijke misverstanden en juridische geschillen achteraf. Bedingen zoals geheimhoudingsclausules, non-concurrentiebedingen en afspraken over intellectueel eigendom zijn typische voorbeelden van clausules die na het vertrek van een werknemer van belang kunnen blijven. Door deze expliciet in de VSO op te nemen, weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn na het einde van de arbeidsrelatie. Dit bevordert een soepele afwikkeling en verkleint het risico op latere conflicten. 

Onderhandelingen over bedingen 

Als werkgever kunt u nog steeds met de werknemer over de voorwaarden in de VSO praten. Het is goed om open te staan voor gesprekken over deze voorwaarden, zodat u samen een oplossing kunt vinden. Dit helpt om sneller tot een akkoord te komen waar beide partijen tevreden mee zijn. Door dit te doen, voorkomt u mogelijke problemen of misverstanden in de toekomst en zorgt u voor een duidelijke en eerlijke overeenkomst. 

Hulp nodig bij het opstellen van een VSO? 

Heeft u advies nodig bij het opstellen van een VSO of wilt u graag dat wij de VSO voor u opmaken?  Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00. Wij staan klaar om u te helpen en te zorgen voor een soepele en duidelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. 

 

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder