Preventief Medisch Onderzoek (PMO) voor uw werknemers

Preventief Medisch Onderzoek (PMO) voor uw werknemers

U bent volgens de Arbowet verplicht om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan iedere werknemer aan te bieden. De werknemer zelf heeft dan de keuze om hier wel of niet deel aan te nemen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan inspecties uitvoeren bij organisaties om te checken of deze een PMO aan haar werknemers aanbiedt. Indien u geen PMO aanbiedt aan uw werknemers, kan de SZW een boete opleggen tussen de 750,00 en  1.700,00 per werknemer! Het onderzoek is erop gericht de risico’s op de werkvloer in kaart te brengen. Hieronder leest u hierover meer informatie.

PMO

Wat is een PMO en waarom?

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een onderzoek naar de relatie tussen de gezondheid van een werknemer en zijn werk. Een PMO geeft inzage in preventie van beroepsziekten en arbeidsgebonden aandoeningen bij individuele en groepen werknemers. Daarnaast helpt het bij het bewaken en bevorderen van de gezondheid van de werknemers in relatie tot het werk. Ook helpt het bij het bewaken en verbeteren van het functioneren en de inzetbaarheid van individuele werknemers.

Hoe ziet een PMO eruit?

Hoe vaak een PMO wordt gedaan hangt af van bepalingen in de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) en de risico’s van het werk. Naast de afstemming van het PMO op de arbeidsgebonden risico’s, is het ook afgestemd op uw bedrijfsdoelstellingen. Hierdoor draagt het actief bij aan het terugdringen van beroepsziekten, vroegtijdige uitval en langdurig verzuim.

Afhankelijk van de risico’s die de medewerkers lopen in hun werk of eventuele persoonsgebonden gezondheidsfactoren, kan een Preventief Medisch Onderzoek bijvoorbeeld uit de volgende onderdelen bestaan:

 • Algemene gezondheid
 • Leefstijl (gewoontes en gedrag)
 • Werkbeleving (o.a. werkdruk en stress, productiviteit, zelfontplooiing en samenwerking)
 • Visustest
 • Gehoortest
 • Longfunctietest
 • Electrocardiogram
 • ECG
 • Maximale inspanningstest
 • Specifieke gevaarlijke stoffen

Hoe pakt Felixx.® loon dit aan?

Wij werken conform de richtlijnen van de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde) bij het uitvoeren van het Preventief Medisch Onderzoek. Het team dat voor u klaar staat, bestaat uit arbeidsfysiotherapeuten, doktersassistenten, onze arbeidshygiëniste en op verzoek vullen wij het PMO-team voor u aan met onze bedrijfsarts. U bent ook vrij uw eigen bedrijfsarts in te schakelen.

Het onderzoek duurt ongeveer veertig minuten en tijdens het consult krijgen de werknemers direct hun uitslagen en adviezen mee. Daarnaast kunnen de werknemers de resultaten terugkijken in een online-portal. Als werkgever ontvangt u een managementrapportage met daarin de belangrijkste resultaten en adviezen. Naast deze hard-copy rapportage is er ook een “werkgever-login”, waardoor u de groepsresultaten kunt inzien.

Hoe ziet de routing van het PMO eruit?

 • De vragenlijst en planning wordt samengesteld en afgestemd met de werkgever.
 • De werknemers worden digitaal uitgenodigd voor het Preventief Medisch Onderzoek.
 • Bij akkoord deelname ontvangen de werknemers een uitnodiging om de online vragenlijst in te vullen.
 • Vervolgens worden het bloedonderzoek en het consult op locatie uitgevoerd. De individuele uitslagen van de ingevulde vragenlijst worden ingevuld en er wordt een adviesgesprek gehouden om het risico op gezondheidsklachten te verkleinen.
 • Als laatste worden alle resultaten geanalyseerd en wordt de managementrapportage opgesteld.
 • Na het aanleveren van de managementrapportage worden de uitslagen en conclusies gepresenteerd aan de stakeholders van de opdrachtgever.

Heeft u interesse in onze dienstverlening?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op door het onderstaande contactformulier in te vullen. U kunt ook contact opnemen via info@felixxgroep.nl of 085-083 10 00.

Offerte PMO aanvragen

  Naam*

  Mobiele nummer*

  E-mailadres*

  Bericht*

  Contact Icon

  Pien Hengeveld

  Hr-adviseur
  pien@felixxgroep.nl

  Na haar studie rechten is Pien gestart met haar eigen Employee Journey. Ze is gestart als adviseur op het gebied... Lees verder