Oproepkracht een vast urencontract aanbieden

Oproepkracht een vast urencontract aanbieden

Hoe biedt u dit aan?

Nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 in werking is getreden, brengt dit gelijk vanaf dag 1 verplichtingen met zich mee. Dit geldt bijvoorbeeld als u oproepkrachten in dienst heeft. Zit uw oproepkracht in de dertiende maand van de arbeidsovereenkomst? Lees dan snel verder.

Oproepkracht-WAB

Het aanbod van de werkgever aan de oproepkracht

Op basis van de WAB is een werkgever verplicht om haar oproepkrachten een aanbod te doen om een vast aantal uur te gaan werken. Dit aanbod moet plaatsvinden in de dertiende maand van de arbeidsovereenkomst. Op dit punt is er geen sprake van overgangsrecht. Het aantal uur dat aangeboden moet worden, is gelijk aan het aantal uur dat er is gewerkt in de afgelopen 12 maanden, gedeeld door 12. Wij raden aan om deze berekening als bijlage bij de arbeidsovereenkomst te voegen. Ook is het goed om de functie nog even te bevestigen. Dit geldt zeker wanneer een oproepkracht meerdere functies heeft uitgeoefend gedurende de laatste 12 maanden.

De reactie van de oproepkracht

De oproepkracht is niet verplicht om het aanbod te accepteren. Doet de oproepkracht dit wel? Dan is hij/zij ook verplicht op de afgesproken uren te werken. Veel oproepkrachten vinden juist de flexibiliteit wel prettig. Als werkgever is het daarom ook goed om aan te geven dat het aanbod niet geaccepteerd hoeft te worden. Wilt de oproepkracht wel gebruik maken van het aanbod? Dan moet hij/zij het aanbod binnen een maand accepteren. Werkgevers raden wij daarom ook aan om de geldigheidsduur van het aanbod aan te geven. Om misverstanden op een later moment zoveel mogelijk te voorkomen, raden wij verder aan om voor een ontvangstbevestiging van het aanbod te zorgen.

Samenvattend

Uit de bovenstaande informatie kan worden gesteld dat het raadzaam is om de volgende punten in het aanbod mee te nemen:

  • het aantal vaste uren en de wijze waarop dit is berekend;
  • de functie welke van toepassing is;
  • dat het aanbod niet geaccepteerd hoeft te worden door de oproepkracht en
  • dat het aanbod binnen een maand geaccepteerd moet worden als een oproepkracht er gebruik van wilt maken.

Heeft u hulp nodig?

Wij snappen het als u hulp nodig heeft bij het opstellen van een sluitend, juridisch aanbod aan uw oproepkracht(en). Neem in dit geval dan contact met ons op via 035 698 27 10 of pien@felixxgroep.nl. Wij zijn u graag van dienst.

Pien Hengeveld

Hr-adviseur
pien@felixxgroep.nl

Na haar studie rechten is Pien gestart met haar eigen Employee Journey. Ze is gestart als adviseur op het gebied... Lees verder