Op de werkvloer een AED, ja of nee?

Op de werkvloer een AED, ja of nee?

Een hartdefibrillator (AED) kan cruciaal zijn bij levensbedreigende situaties. Steeds meer organisaties hebben een zogeheten AED. Heeft u er een of overweegt u om een AED aan te schaffen? Weet u dan ook dat u de AED moet onderhouden? Wanneer u dit apparaat niet periodiek onderhoudt, kan het voorkomen dat de AED tijdens een noodgeval niet functioneert.

AED

Wat is een hartdefibrillator?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en wordt ook wel een hartdefibrillator genoemd. Het is een draagbaar apparaat dat een elektrische schok geeft wanneer iemand een hartstilstand heeft. Deze schok legt het hart heel even stil, met als doel het hart vervolgens weer in het juiste ritme te laten kloppen.

Wel of geen AED aanschaffen?

De aanwezigheid van een AED op de werkvloer is voor u als werkgever niet verplicht. Toch wordt dit wel aanbevolen. Het hebben van een AED draagt namelijk bij aan veiligere arbeidsomstandigheden. Daarnaast kan zich een situatie voordoen waarbij er gereanimeerd moet worden. De BHV’er moet eerste hulp kunnen bieden. Tijdens de opleiding leren BHV’ers hoe zij een AED moeten gebruiken in noodgevallen.

In principe kunnen al uw werknemers de AED gebruiken. De instructies zijn namelijk zo opgesteld dat ook mensen zonder ervaring de AED kunnen gebruiken.

Onderhouden van de AED

Het is verstandig om de AED periodiek te controleren. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat de AED niet goed werkt als u hem nodig heeft. Een van de controlepunten zijn de batterijen van een AED. Deze batterijen kunnen leeg raken. Daarnaast kunnen ook de elektroden uitdrogen, waardoor de AED niet meer goed werkt. Om deze reden is het belangrijk dat de AED jaarlijks door een deskundige wordt nagekeken.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder