De nieuwe regels voor reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in 2024

De nieuwe regels voor reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding in 2024

In 2024 staan u als werkgever enkele belangrijke veranderingen op het gebied van reiskostenvergoedingen te wachten. Deze aanpassingen hebben betrekking op zowel de vrijstelling voor gerichte reiskoten als de regeling voor het privégebruik van een OV-kaart. Ook is tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat er afscheid genomen wordt van de tijdelijke maatregel die de brandstofaccijnzen beïnvloedde. In dit artikel leest u wat deze wijzingen voor uw bedrijf betekenen.

Reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding 

U kunt als werkgever een bedrag voor woon-werkverkeer onbelast vergoeden. Dit bedrag is momenteel vastgesteld op 0,21 per kilometer. Vanaf 1 januari 2024 stijgt de onbelaste reiskostenvergoeding naar 0,23 per kilometer.

Het is ook mogelijk om een hoger bedrag dan de 0,23 aan uw werknemers uit te keren. Let op: het bedrag boven de 0,23 wordt dan gezien als loon voor de werknemer en is belastbaar. Om deze extra vergoeding onbelast te houden, kunt u ervoor kiezen om deze via de werkkostenregeling (WKR) aan te wijzen als eindheffingsloon. Hierdoor blijft de extra verhoging onbelast voor uw werknemer.

Voorziet u uw werknemers van een bedrijfsauto of fiets van de zaak? Dan zijn er andere regelingen en belastingvoordelen van toepassing en geldt de onbelaste reiskostenvergoeding niet.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

De reiskostenvergoeding wordt niet jaarlijks geïndexeerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de thuiswerkvergoeding. De onbelaste thuiswerkvergoeding zal vanaf 2024 worden verhoogd. Deze verhoging ligt in lijn met de inflatiecorrectie. De exacte indexatiewaarde zal eind december bekend gemaakt worden.

Brandstofkosten

Ten slotte loopt de tijdelijke verlaging van de brandstofaccijnzen, ingevoerd tijdens de energiecrisis, ten einde. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleit voor het herstellen van de accijnzen naar het oorspronkelijke niveau. Deze verandering zal naar verwachting leiden tot een extra groei van de belastinginkomsten van 4,2 miljard, zoals vermeld in de recente Miljoenennota. Het is belangrijk om rekening te houden met deze ontwikkeling bij uw bedrijfsplanning voor het komende jaar.

De OV-abonnementen en de verruiming in de vrijstelling

Een andere opmerkelijke wijziging betreft de verruiming van de vrijstelling voor OV-abonnementen. Het privégebruik van een OV-kaart, vergoed door de werkgever, wordt gericht vrijgesteld. Deze maatregel is ingevoerd vanwege het groeiende hybride werken, waarbij werknemers bijvoorbeeld hun voordeelurenkaart ook voor zakelijke reizen benutten. Het doel van het kabinet is om het gebruik van het openbaar vervoer te bevorderen ten koste van het autogebruik.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00.