AOW-leeftijd in 2025 op 67 jaar

AOW-leeftijd in 2025 op 67 jaar

Ook na de uitwerking van het pensioenakkoord

Na de uitwerking van het pensioenakkoord zal de AOW-leeftijd in 2025 op 67 jaar blijven. Dit werd onlangs bekend in een brief van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer, waarvan u de inhoud hieronder kunt lezen.

AOW-leeftijd

Het pensioenakkoord

In het pensioenakkoord van 5 juni 2019 is een aantal zaken vastgelegd. Zo is afgesproken dat de komende jaren de AOW-leeftijd minder snel wordt verhoogd dan eerder was overeengekomen. Daarna wordt beoogd om de AOW-leeftijd langzamer te laten stijgen dan de stijging van de gemiddelde levensverwachting. Dit zou kunnen betekenen dat elk jaar aan levenswinst wordt vertaald in gemiddeld acht maanden langer doorwerken en vier maanden langer recht hebben op een AOW-uitkering. Het pensioenakkoord dient nog vastgelegd te worden in de wet. Op dit moment wordt het indienen van dit wetsvoorstel voorbereid.

AOW-leeftijd wordt bepaald door de gemiddelde levensverwachting

In het pensioenakkoord van 5 juni 2019 is ook vastgelegd dat de AOW-leeftijd voor 2/3 gekoppeld wordt aan de ontwikkeling van de resterende levensverwachting op 65 jarige leeftijd (geprognosticeerd door het CBS). Het CBS gaat in dit geval voor een 65 jarige in 2025 uit van een gemiddelde levensverwachting van 20,75 jaar. Daarnaast gaat het CBS uit van een gemiddelde levensverwachting van een 65 jarige van 21,43 jaar in 2031.

Het pensioenakkoord is echter nog niet vastgelegd in een wet. Hierdoor dient de AOW-leeftijd in 2025, die voor 1 januari 2020 bekend moet worden gemaakt, volgens de huidige wetgeving vastgesteld te worden. Op basis hiervan wordt de AOW-leeftijd in 2025 vastgesteld op 67 jaar en drie maanden. Zodra het pensioenakkoord een wettelijke grondslag heeft, komt de AOW-leeftijd ook in 2025 uit op 67 jaar. De gehele brief van minister Koolmees kunt u hier lezen.

Heeft u nog vragen?

Indien u nog vragen heeft over de brief of over uw AOW-leeftijd, neem dan gerust contact met ons op via 085-083 10 00 of info@felixxgroep.nl.

Borgert Tegel

Pensioenadviseur
borgert.tegel@felixxwerkt.nl

Borgert Tegel is als partner van de Felixx.® groep één van de drijvende krachten achter de organisatie... Lees verder