Win-win voor werkgever en werknemer generatieregeling

Win-win voor werkgever en werknemer generatieregeling

De Generatieregeling

Stel, je bent 62. Je werkt al vanaf je 15een elke dag merk je dat het werk je minder afgaat. Digitalisering en robotisering zorgen ervoor dat je werk in rap tempo verandert. Je wordt er zelfs een beetje onzeker van…. Hoe ga je dit volhouden tot aan je AOW? Oplossing: Generatieregeling.

Win-win-voor-werkgever

Niet bij te benen

Chris van Santen, van “Gezond naar Pensioen”: “Deze situatie rondom oudere werknemers is in veel organisaties actueel. De pensioenleeftijd ligt inmiddels op 68 en de mogelijkheden vanuit de overheid om eerder te stoppen zijn afgeschaft. Vooral tijdens de laatste werkjaren zien we grote problemen ontstaan. Bij fysiek zwaardere beroepen zien we veel lichamelijke slijtage met meer kans op uitval. In kantoorbanen kunnen oudere werknemers het vaak niet meer bijbenen door de digitalisering. De motivatie neemt af en het verzuim toe.”

Verzuim kost veel

Borgert Tegel, Felixx.® pensioen, vult aan: “Van klanten met veel oudere werknemers in bijvoorbeeld ploegendiensten kregen we steeds meer signalen dat de verzuimpercentages omhoog vlogen.  We weten dat één procent ziekteverzuim de werkgever ruim het driedubbele kost aan vervanging, sociale lasten en re-integratie. In samenwerking met  “Gezond naar Pensioen” ontwikkelden we een passende oplossing voor deze problematiek .”

De Generatieregeling

Chris: “Met de Generatieregeling kunnen medewerkers vijf jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd minder werken. In de meeste gevallen drie dagen per week.” Borgert: “Technisch gezien laten we deze medewerkers eerder met pensioen gaan. Door het pensioenbedrag fiscaal optimaal over de jaren te verdelen gaan de medewerkers er netto-netto gemiddeld maar maximaal negen procent op achteruit. Als mensen daarvoor maar drie dagen hoeven te werken vinden ze dit doorgaans een hele aantrekkelijke optie. “

Win-win situatie voor alle betrokkenen

Chris: “Het is eigenlijk een win-win situatie.  Werknemers ervaren een beter evenwicht tussen inspanning en rust, waardoor ze weer motivatie krijgen. Werkgevers merken dat het verzuim afneemt. Ook ontstaat er ruimte voor nieuwe medewerkers met vaardigheden die beter passen bij wat er nú nodig is.” Borgert: “Omdat de ouderen wel aan het werk blijven kunnen zij hun vakkennis en vaardigheden overdragen. Op die manier blijft de ervaring behouden in het bedrijf”.

Al vier jaar een succes

De generatieregeling bestaat nu nu al zo’n vier jaar en heeft zijn weg gevonden bij grote arbeidsorganisaties als Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria), Mammoet, Kuehne + Nagel en Thyssenkrupp. Allemaal bedrijven met veel ervaren en loyale werknemers.

Chris: “Ik verzorg zelf de presentaties en de gesprekken met de werkgevers, werknemers en hun partners. Partner Felixx.® pensioen maakt vervolgens de analyse en werkt per werknemer een persoonlijk rapport uit.” Borgert: “In de maatwerk rapportage nemen we alles mee, de eerder opgebouwde pensioenen en eventueel ook van de partner. Het rapport geeft een helder inzicht in het inkomen voor- en na de AOW leeftijd. In een persoonlijk gesprek gaan we tenslotte in op de aanvullende maatwerkopties, waardoor de uitkomsten meestal nog gunstiger uitvallen. “

Is de generatieregeling wellicht iets voor uw onderneming en medewerkers? Of wilt u meer informatie?

Neem dan vrijblijvend direct contact op met Borgert Tegel: borgert@felixxpensioen.nl of bel 06-54340576

Borgert Tegel

Pensioenadviseur
borgert.tegel@felixxwerkt.nl

Borgert Tegel is als partner van de Felixx.® groep één van de drijvende krachten achter de organisatie... Lees verder