Werknemer neemt ontslag in emotionele bui: rechtsgeldig of niet?
Stelt u zich eens voor… Uw werknemer zegt zijn baan op in een emotionele bui. Mag u uw werknemer hier dan aan houden? Volgens de uitspraak van de rechter in Noord-Holland niet. Waarom niet? U leest het in dit artikel.
Wat was de situatie?
De werknemer was teamleider en 12 jaar in dienst bij een bedrijf dat bagage van passagiers verwerkt. Een collega van deze werknemer kreeg een promotievoorstel. De werknemer kwam hier niet voor in aanmerking en schreef als reactie een e-mail. In deze e-mail liet hij zijn leidinggevende weten dat hij de situatie oneerlijk vond. Hij sloot de e-mail af met de woorden: “Bij deze dien ik mijn ontslag in”.
Toch verscheen de werknemer de volgende dag op zijn werk. Hierop organiseerde zijn leidinggevende twee gesprekken.
Gesprek 1: Tijdens dit gesprek waren de leidinggevende, een HR Business Partner en de werknemer aanwezig. Hierin kreeg de werknemer het voorstel om met wederzijdse goedkeuring uit elkaar te gaan.
Gesprek 2: Een aantal dagen later vond er een tweede gesprek plaats. Hierin werd een vaststellingsovereenkomst gesloten.
De werknemer wilde na de gesprekken toch afzien van de vaststellingsovereenkomst. Daarom kwam hij terug op zijn instemming binnen zijn bedenktermijn. Ondanks dat de werknemer zijn instemming had ingetrokken, stopt de werkgever met het uitbetalen van zijn salaris. Hierop besloot de werknemer naar de kantonrechter te stappen.
Wat oordeelde de kantonrechter?
Volgens het oordeel van de kantonrechter heeft de werkgever onzorgvuldig gehandeld. Dit omdat de werkgever direct een vaststellingsovereenkomst heeft aangeboden. De werkgever had de zin “Bij deze dien ik mijn ontslag in” in de context van de rest van de e-mail moeten lezen. De rest van de e-mail leek op een e-mail waarin de werknemer zijn frustratie wilde uiten en daarmee een onderhandelingspositie wilde creëren. Hij was eerder uit op eventuele salarisverhoging of promotie dan dat hij uit was op ontslag.
Dat de werknemer niet uit was op ontslag, bleek een dat later. Hij verscheen namelijk gewoon weer op de werkvloer. Ook is de werknemer niet gewezen op de verstrekkende (financiële) gevolgen van een ontslag. Uiteindelijk oordeelde de kantonrechter dat er geen sprake is geweest van een rechtsgeldige opzegging van de arbeidsovereenkomst. De werknemer is daardoor nog gewoon in dienst.
Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of telefonisch via 085-083 10 00.