Verzuimpreventie: hoe gaat u om met duurzame inzetbaarheid?

Verzuimpreventie: hoe gaat u om met duurzame inzetbaarheid?

De wereld om ons heen verandert snel. Uw bedrijf ontwikkelt hard, maar tegelijk komen ook onverwachte problemen op uw pad. Bijvoorbeeld een pandemie of de technologische ontwikkeling. Als werkgever is het belangrijk dat u verstandig omgaat met duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid en hoe past u dit eventueel toe? In dit artikel leest u er meer over.

Betekenis duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is de afgelopen jaren steeds meer een begrip geworden. Bijvoorbeeld hoe u als werkgever omgaat met een hybride werkomgeving. Volgens het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) is “Duurzame inzetbaarheid het vermogen van de werknemer om nu en in de toekomst waarde te leveren voor een bedrijf, waarbij de werknemers ook zelf de meerwaarde ervaart.”. Zowel u als werkgever als uw werknemer heeft hierbij inbreng. Duurzame inzetbaarheid is geen vast gegeven. De fysieke en mentale gezondheid van werknemers veranderen tijdens hun loopbaan. Dit geldt ook voor hun kennis, competenties en de rol van werk in hun leven. Met de krapte en vergrijzing op de arbeidsmarkt en de vele veranderingen van werken vanuit technologie en maatschappij is duurzaam inzetbaar zijn momenteel belangrijker dan ooit.

Het belang van duurzame inzetbaarheid

Het investeren in duurzame inzetbaarheid heeft veel voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Duurzaam inzetbare werknemers zijn gelukkiger, gezonder, melden zich minder ziek en blijven organisaties langer trouw. Het is moeilijker te bepalen of ze daarmee ook productiever zijn. Voorbeelden ervan zijn lastig te vinden. Toch is er wetenschappelijk onderzoek dat een verband aantoont tussen geluk en productiviteit. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford, MIT en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben het geluksniveau van de verkoopmedewerkers van een Brits callcenter zes maanden lang gemeten. Ze koppelden dat geluksniveau aan de productiviteit met behulp van het aantal verkopen door de verkoopmedewerkers. Hieruit bleek dat gelukkige medewerkers 13% productiever waren dan andere werknemers. Als een zieke werknemer (langdurig) uitvalt, blijkt uit onderzoek van het TNO dat u als werkgever gemiddeld 400 euro per dag betaalt. Door nu goed te zorgen voor uw werknemers, blijven ze later met plezier bij uw bedrijf werken. Het organiseren van een personeelsfeest  of investeren in een goede privé-werk balans, dragen bij aan een gezonde en tevreden werkomgeving.

Tips duurzame inzetbaarheid

In de praktijk kan u als werkgever duurzame inzetbaarheid stimuleren. Wees bijvoorbeeld helder over organisatiedoelen. Een belangrijke eerste stap is de vertaling van de visie en het beleid van uw bedrijf naar concrete doelen en acties. Een blik op de (toekomstige) ontwikkelingen en op welke manier uw werknemers daarin kunnen meegroeien is vaak een goed startpunt. Dit geeft hen een duidelijk perspectief waarmee ze uw bedrijf in een grotere maatschappelijke context kunnen plaatsen. Deze identificatie zorgt tegelijk voor meer werkplezier, meer loyaliteit aan u als werkgever en een hogere productiviteit op de werkvloer. Ook versterkt het de trots waarmee uw werknemers het werk doen.

Meer bewustzijn onder werknemers

Help uw werknemers zich ervan bewust te worden dat ontwikkeling noodzakelijk is. Geef aan dat banen inhoudelijk zullen veranderen en nieuwe vaardigheden van hen zullen vragen.

Blijf in gesprek

Ga regelmatig met uw werknemers in gesprek om hen te helpen, leren en groeien. Maak bijvoorbeeld een vast onderdeel van uw wekelijkse overleg om te horen hoe het gaat en hoe het met het werk staat. Waar lopen ze tegenaan? Wat zouden ze kunnen doen om het werkproces te verbeteren? Welke ontwikkelingen zien zij aankomen?

Geef de regie aan uw werknemers

De sleutel tot succes ligt vaak in handen van de werknemers zelf. Als betrokken werkgever heeft u waarschijnlijk al een eerste idee over de ontwikkelpunten van werknemers. Beslis echter niet zomaar welke opleidingen uw werknemers moeten volgen. Bijvoorbeeld: wat heeft uw werknemers nodig om een volgende stap in hun ontwikkeling te maken?

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00.

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder