Veel gestelde vragen bij re-integratie zieke werknemers
Wij helpen u op weg
Wij staan dagelijks in contact met werkgevers die te maken hebben met ziekteverzuim en re-integratie. Hieronder een bloemlezing van veel gestelde vragen van de afgelopen periode. Wellicht dat de vragen u helpen bij de juiste opbouw van re-integratiedossiers in uw onderneming.

Hoe lang zijn wij verantwoordelijk voor het re-integratieproces?
Als werkgever bent u voor het gehele re-integratieproces verantwoordelijk gedurende tenminste 2 jaar (104 weken) van het verzuim, tenzij u eigen risicodrager bent, dan komt hier nog eens 10 jaar bij. In geval u geen eigen risicodrager bent krijgt u een verhoogde gedifferentieerde WGA-premie vanuit de belastingdienst, gedurende 10 jaar.
Dekt mijn ziekteverzuimverzekering alle verzuimkosten?
De verzekeraar zorgt voor de loondoorbetaling maar niet de eventuele kosten van de arbodienst, de bedrijfsarts, de casemanager, de arbeidsdeskundige en eventueel nog andere deskundigen. Dit staat dan ook nog eens los van de tijd die uw organisatie ermee bezig is.
Wat kunnen wij doen als het advies van de bedrijfsarts niet wordt opgevolgd?
Als het advies van de bedrijfsarts niet door de werknemer wordt opgevolgd en deze blijft maar zeggen dat hij of zij dit echt niet kan dan mag u als werkgever een loonstop doorvoeren. Ook mag u de werknemer ten zeerste adviseren een deskundig oordeel aan te vragen.
Stoppen de re-integratieverplichtingen tot het oordeel van de deskundige er is?
Nee, de re-integratieverplichtingen van uw werknemer worden niet opgeschort. In afwachting van het deskundige oordeel moet de werknemer aan de re-integratieverplichtingen blijven voldoen.
Zijn er consequenties als wij de loonstop of het dreigen met de loonstop niet toepassen?
Wanneer u als werkgever niet dreigt met een loonstop of de loonstop niet toepast wanneer daar wel reden toe is, krijgt u na de 104 weken een loonsanctie opgelegd.
Kan ik mijn werknemer detacheren tijdens ziekte?
Als werkgever bent u verplicht om in het kader van de re-integratie passend werk aan te bieden. Heeft u dit niet binnen uw onderneming beschikbaar dan kunt u uw werknemer laten re-integreren buiten uw onderneming middels een detacheringsovereenkomst. Dit kan al in een vroeg stadium van de arbeidsongeschiktheid. Het Ministerie van Sociale Zaken heeft hier een speciale tool-kit voor ontwikkeld.
Hoe vaak mag ik een bedrijfsarts consulteren?
Aan de bedrijfsarts mag u altijd vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden van re-integratie. Dit kan zo vaak als u denkt dat in het kader hiervan nodig is.
Andere vragen?
Zoals hierboven al beschreven betreft dit slechts een bloemlezing. U heeft wellicht andere of meer diepgaande vragen. Wij beantwoorden ze graag en nemen deze graag op in een volgend overzicht van veel gestelde vragen. Neem gerust contact op als u nog vragen heeft. Mail naar pien@felixxgroep.nl, bel 085-083 10 00 of maak een afspraak.