Update 3: Het Pensioenakkoord

Update 3: Het Pensioenakkoord

In dit artikel leest u meer over het Pensioenakkoord. In onze vorige update hebben wij een tijdslijn met u gedeeld. Deze tijdslijn is gewijzigd. Hieronder zullen wij u uitleggen waarom en wat er precies is gewijzigd.

Pensioenpremies

Pensioenakkoord mogelijk een jaar vertraagd

Bronnen melden aan het FD dat het Pensioenakkoord mogelijk een jaar vertraging oploopt. Zoals wij ook eerder hebben aangegeven in de vorige update zou volgens de planning het Pensioenakkoord per 1 januari 2022 ingaan. Om deze planning aan te kunnen houden, moeten de Eerste en Tweede Kamer daar dit jaar nog over beslissen. Echter, de wetsvoorstellen zijn tot op heden nog niet af. Dit komt onder andere door de reacties op de internetconsulatie. De wetsvoorstellen gaan waarschijnlijk pas begin 2022 naar de Tweede Kamer.

Internetconsultatie

Nederland kon acht weken lang reageren op ‘het wetsvoorstel toekomst pensioenen’. Dit wetsvoorstel beschrijft de nieuwe regels voor het pensioen dat de werknemer samen met de werkgever opbouwt. Het wetsvoorstel is een onderdeel van het volledige Pensioenakkoord. Aan de hand van de reacties van de internetconsulatie wordt het wetsvoorstel verbeterd. Op het wetsvoorstel zijn 800 reacties met in totaal bijna 2.000 pagina’s gekomen.

Hogere dekkingsgraden

In de eerste maanden van 2021 zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen flink gestegen. Desondanks is de kortingsdreiging de komende jaren nog niet weg voor miljoenen werknemers. Zelfs als de wetgeving volgend jaar wel ingaat, kan het nog een aantal jaar duren voordat vele werknemers over kunnen naar het nieuwe stelsel. Dit is namelijk een enorme operatie. Daarom wil het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) snel duidelijkheid kunnen geven over de regels in de transitieperiode naar het nieuwe pensioenstelsel.

Informatie van pensioenuitvoerders

Wij verwachten dat de komende periode veel pensioenuitvoerders u zullen voorzien van informatie met betrekking tot dit onderwerp. Deze informatie zal voornamelijk algemene informatie behelzen. De definitieve uitwerkingen zijn immers nog niet bekend. Wat kunt u het beste doen met deze informatie? Bestudeert u vooral deze informatie en als u vragen heeft, bent u altijd van harte welkom om deze aan ons te stellen. Wij zullen deze informatie ook ontvangen en verzamelen. Op het moment dat er ons inziens actie nodig is, zullen wij u uitgebreid informeren.

Hoe nu verder?

Op dit moment zijn wij ons druk aan het voorbereiden op de nieuwe wetgeving en de consequenties die dit voor onze relaties zal hebben. Wij zullen hier in onze jaarlijkse updategesprekken uitgebreid bij stilstaan. Daarnaast zullen wij u met onze nieuwsbrieven op de hoogte blijven stellen van nieuwe ontwikkelingen. Mocht u zelf al vragen hebben, neem dan contact met ons op. U kunt ons rechtstreeks bereiken via info@felixxgroep.nl of telefonisch op het telefoonnummer 085-083 10 00. Wij zijn u graag van dienst.

Borgert Tegel

Pensioenadviseur
borgert.tegel@felixxwerkt.nl

Borgert Tegel is als partner van de Felixx.® groep één van de drijvende krachten achter de organisatie... Lees verder