Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen gaat in op 1 januari 2018

In het voorjaar is het initiatiefvoorstel ‘‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen” door de Eerste Kamer aangenomen. Het idee achter dit voorstel is modernisering: tegenwoordig wonen stellen vaak al langer samen voordat ze gaan trouwen en mensen trouwen vaker dan één keer. De nieuwe wet zou hierbij moeten aansluiten.

Trouwen-in-beperkte-gemeenschap-van-goederen

Wat houdt de nieuwe wet in?

Wanneer u vandaag de dag in het huwelijksbootje stapt, bent u automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Vanaf 1 januari 2018 verandert dit en trouwt u in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn gemaakt niet meer worden verdeeld na een scheiding. Het pensioen valt echter buiten de hoofdregel. Bij een echtscheiding zal wel een verdeling plaats moeten vinden van pensioenrechten. Dat was ook al zo vóór de wijziging.

Verschillen tussen verdeling Ouderdomspensioen en Nabestaandenpensioen bij scheiding

Met betrekking tot de verdeling van pensioenaanspraken bij scheiding is er een groot verschil tussen de verdeling van het Ouderdomspensioen en de manier waarop de verdeling van het Nabestaandenpensioen is geregeld. Het eerste wordt geregeld door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) en het tweede door de Pensioenwet (PW). De verevening van het Ouderdomspensioen sluit goed aan op de nieuwe wetgeving. De verdeling van het Nabestaandenpensioen echter niet. Het pensioen valt buiten de hoofdregel. Vaak moet er bij een echtscheiding wel een verdeling plaatsvinden van pensioenrechten.

De belangrijkste aspecten rondom pensioen en uit elkaar gaan

Heeft u trouwplannen dan is het ook na 1 januari verstandig om stil te staan bij de verdeling van het pensioen bij scheiding. De belangrijkste aspecten rondom pensioen en uit elkaar gaan beschrijven wij in onze brochure ‘Uit elkaar gaan’. Wij raden u aan de tijd te nemen om deze brochure eens aandachtig te lezen!

Voor meer informatie of vragen over trouwen in gemeenschap van goederen

Heeft u verder nog vragen over dit onderwerp of de brochure? Neem gerust contact met ons op via onder andere 085-083 10 00 of beheer@felixx.online.

Ronald van Baardwijk

Compliance Officer
ronald.vanbaardwijk@felixxwerkt.nl

Ronald is sinds 1985 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft met zijn jarenlange ervaring.... Lees verder