Scheiden is al lastig genoeg…

Scheiden is al lastig genoeg…

Waar moet u allemaal aan denken als u gaat scheiden? In dit artikel gaan wij dieper in op het ouderdomspensioen als u gaat scheiden. Doordat u een deel van uw ouderdomspensioen bij uw ex-partner ophaalt, bent u voor de rest van uw leven financieel afhankelijk van uw ex-partner. Als deze meewerkt, is er natuurlijk niets aan de hand. In de praktijk werkt dit vaak anders…

Scheiden

Kunt u dit voorkomen?

De wet verplicht u om binnen twee jaar na scheiding de verdeling van het pensioen te melden bij de betreffende pensioenuitvoerder. De pensioenuitvoerder is wettelijk verplicht zorg te dragen voor de gesplitste uitbetaling van het ouderdomspensioen. Het melden van de scheiding vindt plaats door het “Mededelingsformulier in verband met verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding” in te vullen. Dit formulier kunt u hier terugvinden op de website van De Rijksoverheid.

Dit formulier dient ook door uw ex-partner na de datum van scheiden te worden getekend. Als uw ex-partner dit niet wil, kunt u dit formulier ook eenzijdig indienen binnen de gestelde termijn van twee jaar. De pensioenuitvoerder zal vervolgens het ouderdomspensioen splitsen op basis van de bestaande regel- en wetgevingen. Mocht uw ex-partner van mening zijn dat er iets anders is overeengekomen, dan is het vervolgens zijn/haar zaak om dit bij de pensioenuitvoerder aan te tonen.

Wat als u de scheiding te laat meldt?

Een scheiding moet u binnen twee jaar na scheidingsdatum melden bij de pensioenuitvoerder. Als u de scheiding te laat meldt, hoeft de pensioenuitvoerder in beginsel niet meer mee te werken aan een gesplitste uitbetaling van het ouderdomspensioen. Inmiddels zien wij dat wanneer beide partners alsnog het formulier tekenen steeds meer pensioenuitvoerders bereid zijn alsnog mee te werken aan gesplitste uitbetaling.

Helaas zien wij ook een groep van pensioenuitvoerders die niet meer meewerkt als de scheiding langer dan twee jaar plaatsgevonden heeft, ook al staan er op het mededelingsformulier twee handtekeningen en is het pensioen nog niet ingegaan.

Nieuwe wetgeving inzake scheiding

Op dit moment is nieuwe pensioen- en scheidingswetgeving in de maak. Deze nieuwe wetgeving maakt naar de toekomst toe het mededelingsformulier overbodig. De wetgeving is nog in de maak en dus nog niet ingegaan. Bent u recent gescheiden? Dien dan tijdig het “Mededelingsformulier in verband met verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding” bij de pensioenuitvoerder(s) in. U bent dan verzekerd van een gesplitste uitbetaling van het ouderdomspensioen.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl. U kunt ons ook bereiken op ons algemene telefoonnummer 085-083 10 00. Wij zijn u graag van dienst.

Ronald van Baardwijk

Compliance Officer
ronald.vanbaardwijk@felixxwerkt.nl

Ronald is sinds 1985 werkzaam in de financiële dienstverlening en heeft met zijn jarenlange ervaring.... Lees verder