Moet mijn werknemer verlof opnemen bij een ziek kind?
Griep, iedereen kent het wel. De één wordt sneller ziek dan de ander. Ook kinderen worden regelmatig verkouden of ziek. Wanneer een kind van uw werknemer ziek is, moet hij/zij zorgen voor het zieke kind. Daarnaast moet uw werknemer gewoon werken. De zorg en het werk moeten dan gecombineerd worden. Het kan voorkomen dat uw werknemer niet thuis kan werken. Maar hoe zit het precies met calamiteiten- en zorgverlof bij een ziek kind van een werknemer?
Calamiteitenverlof
Wanneer een kind van uw werknemer plotseling ziek is geworden en naar de dokter of zelfs het ziekenhuis moet, kan uw werknemer calamiteitenverlof opnemen. Uw werknemer mag ook calamiteitenverlof opnemen op het moment dat er iets gebeurt of er zich een acute situatie voordoet.
Bij zo’n plotselinge situatie kunt u denken aan een situatie waarin een kind van uw werknemer te ziek is om naar school te gaan. Uw werknemer probeert dan opvang te regelen. De tijd die uw werknemer nodig heeft om opvang te regelen valt onder calamiteitenverlof.
Wanneer uw werknemer calamiteitenverlof opneemt, bent u verplicht om uw werknemer volledig uit te betalen.
Zorgverlof
Naast calamiteitenverlof bestaat er ook zorgverlof. Wanneer een kind van uw werknemer alleen verzorgd kan worden door zijn/haar ouders kan uw werknemer zorgverlof per jaar opnemen.
Uw werknemer heeft recht op zorgverlof. Hierin maken wij onderscheid tussen kortdurend zorgverlof en langdurig zorgverlof.
Bij kortdurend zorgverlof mag uw werknemer twee keer het aantal uren dat hij/zij per week werkt per jaar opnemen. Werkt uw werknemer bijvoorbeeld 30 uur per week, dan mag hij/zij 60 uur aan zorgverlof opnemen per jaar. Tijdens dit verlof moet u uw werknemer minimaal 70% van het loon doorbetalen. Wij raden aan om in uw arbeidsvoorwaarden op te nemen welk percentage u doorbetaalt bij kortdurend zorgverlof. Hiermee geeft u duidelijkheid en voorkomt u discussie op het moment dat er aanspraak op wordt gemaakt. Een plek om dit op te nemen is het personeelshandboek of het huisreglement. Onze arbeidsrechtjurist kan u daarbij helpen.
Let op! Wanneer het kind van uw werknemer in het ziekenhuis ligt, heeft uw werknemer géén recht op zorgverlof. Het kind wordt namelijk verzorgd door de verpleging in het ziekenhuis.
Ook kan uw werknemer langdurig zorgverlof opnemen. Uw werknemer mag zes keer het aantal uren dat hij/zij per week werkt per jaar opnemen. Werkt uw werknemer bijvoorbeeld 30 uur per week, dan mag hij/zij 180 uur aan langdurig zorgverlof per jaar opnemen. Tijdens deze verlofperiode hoeft u uw werknemer niet uit te betalen.
Heeft u vragen?
Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of telefonisch via 085-083 10 00.