Loonbeslag bij uw werknemer(s): waar moet u als werkgever op letten?

Loonbeslag bij uw werknemer(s): waar moet u als werkgever op letten?

Schulden, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Ook uw werknemers kunnen te maken hebben met schulden. Dit is niet alleen erg vervelend voor uw werknemers. U als werkgever kan ook met verschillende vragen en/of verzoeken geconfronteerd worden. Er kan namelijk beslag gelegd worden op het loon van uw werknemer. In dit artikel gaan wij hier verder op in.

Loonbeslag

Wat is loonbeslag?

Er is sprake van een loonbeslag als een deurwaarder een deel van het loon opeist. De deurwaarder eist dit op om de schulden van deze werknemer af te lossen. Als dit het geval is, betaalt u een deel van het loon aan de deurwaarder. Het deel dat overblijft, ontvangt uw werknemer als loon.

Verklaringsformulier invullen

Voordat een deurwaarder beslag legt op het loon van uw werknemer, bent u verplicht om op een aantal vragen antwoord te geven. Het formulier dat u moet invullen wordt een verklaringsformulier of verklaring derdenbeslag genoemd. Via dit formulier vraagt de deurwaarder informatie op over:

  • Of de werknemer bij u in dienst is
  • De hoogte van het salaris van uw werknemer
  • Wanneer het salaris wordt uitbetaald
  • Of er al beslag is gelegd op het loon

Hoe weet ik of er beslag is gelegd op het loon van mijn werknemer?

U ontvangt van de deurwaarder een beslagexploot. Dit is een officieel document waarin staat aangegeven dat de deurwaarder beslag legt op het loon van uw werknemer. Daarnaast ontvangt u als werkgever een kopie van de uitspraak van de rechter.

Heeft u een beslagexploot ontvangen? Dan moet u het loon dat onder het loonbeslag valt aan de deurwaarder uitbetalen.

Beslagvrije voet

Uw werknemer hoeft niet zijn gehele salaris af te staan aan de deurwaarder. Een deurwaarder mag namelijk géén beslag leggen op het gehele salaris. Er moeten gedeelte van het salaris overblijven waardoor uw werknemer zijn levensonderhoud en vaste lasten kan betalen. Het gedeelte dat uw werknemer mag ontvangen heet de beslagvrije voet. Dit bestaat uit minimaal 90% van de bijstandsnorm en is inclusief vakantiegeld.

U bent verplicht zich aan deze norm te houden. U mag uw werknemer niet meer salaris uitbetalen dan de beslagvrije voet. Deze beslagvrije voet wordt berekend naar aanleiding van de informatie uit uw verklaringsformulier en de verklaring van uw werknemer.

Wanneer stopt het loonbeslag?

Het loonbeslag kan op twee momenten stoppen:

  • Wanneer uw werknemer de schuld heeft afbetaald.
  • Wanneer uw werknemer niet meer bij u in dienst is.

Let op! U mag niet zomaar stoppen met het betalen van het loonbeslag. De deurwaarder laat aan u weten wanneer het loonbeslag stopt.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder