Hybride werken… Wat is dat?

Hybride werken… Wat is dat?

Vanaf 28 juni laat het kabinet het advies om thuis te werken tenzij het niet anders kan los. Doordat Nederland steeds meer ‘opengaat’ en corona langzamerhand wat minder onze dagelijkse activiteiten beheerst, zal ook het kantoorleven weer richting normaal gaan. Waar wij eerst wat huiverig waren voor thuiswerken, kunnen wij het nu eigenlijk niet meer missen. Voor sommige werknemers is thuiswerken zelfs zo goed bevallen dat zij eigenlijk helemaal niet meer op kantoor willen werken. Hoe gaat u hier als werkgever mee om? Zegt hybride werken u wellicht al iets? Dit is de oplossing!

Hybride werken

Voordelen van thuiswerken

Deze kennen wij inmiddels wel… Geen reistijd, eigen tijd indelen en een betere concentratie. Het is dan ook niet zo gek dat sommige werknemers zelfs aangeven liever thuis te werken dan op kantoor. Daar tegenover staat het gemis van collega’s. Veel mensen missen het sociale contact met elkaar en zijn minder betrokken bij elkaars werkzaamheden.

Hybride werken

Werknemers bepalen graag zelf wanneer zij thuiswerken. Een werkgever ziet haar personeel het liefst fulltime op kantoor. Hybride werken is een balans tussen thuiswerken en op kantoor werken. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale situatie van hybride werken 50/50 is. 50% thuis en 50% op kantoor werken. Het hybride werken is een mooie tegemoetkoming voor zowel werkgever als werknemer.

Het vinden van deze balans is belangrijk. Betrek uw werknemers hierbij en vraag hen naar hun voorkeuren. Zo stemt u samen de balans af en voelen uw werknemers zich betrokken bij het beleid dat u straks gaat opstellen. Wel is het aan te raden om uiteindelijk een eenduidig beleid te voeren voor alle werknemers.

Wanneer uw werknemers thuiswerken…

Dienen zij een arbo-proof ingerichte werkplek te hebben. Het is de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat alle werknemers vanaf hun thuiswerkplek het werk zo goed en ergonomisch mogelijk kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan een goede laptop, headset en een ergonomische stoel. Vergeet daarbij ook niet aandacht te besteden aan de netwerkbeveiliging.

Bewegen, bewegen en bewegen

Naast bovenstaande praktische middelen is het ook belangrijk dat u uw werknemers stimuleert te blijven bewegen tijdens het thuiswerken. Voldoende beweging verhoogt de weerstand, productiviteit en creativiteit. Bovendien vermindert bewegen stress. ‘Zitten is het nieuwe roken’ is een uitspraak waarmee u vast niet onbekend bent. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Wie niet voldoende beweegt, wordt eerder ziek. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Wij helpen u graag

Bijvoorbeeld met het opstellen van een beleid rondom hybride werken. Of met het opstellen van een thuiswerkovereenkomst. Ook voor tips voor het inrichten van een arbo-proof thuiswerkplek, kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst! U kunt ons bereiken via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Robin Wulfers

Pensioenadviseur
robin.wulfers@felixxwerkt.nl

Robin heeft de studie Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam behaald. Na het afronden van deze studie... Lees verder