Heeft uw werknemer financiële problemen? Dit kunt u doen!

Heeft uw werknemer financiële problemen? Dit kunt u doen!

Financiële problemen… Ze zijn vervelend genoeg. Een groot gedeelte van de bevolking maakt zich zorgen over de stijgende prijzen. Stijgende prijzen betekent vaak meer inwoners met schulden, blijkt uit onderzoek van het Nibud. De kans dat u een werknemer met financiële problemen in dienst heeft, neemt toe. Bent u al op de hoogte wat u voor uw werknemers kunt betekenen in het geval van financiële problemen?

Financiële problemen

Wat zijn de gevolgen van financiële problemen?

Dat financiële problemen niet fijn zijn dat weten we allemaal. Wanneer uw werknemer hiermee te maken heeft, kan dit negatieve invloed hebben op het leven van uw werknemer. Financiële problemen zorgen onder andere voor:

 • Stress
 • Gezondheidsklachten
 • Spanning in relaties
 • Belemmering om maatschappelijk actief te zijn
 • Concentratieproblemen
 • Ziekteverzuim

Werknemers met financiële problemen, hebben een verhoogde kans om ziek uit te vallen of mindere prestaties te leveren. De productiviteit kan afnemen. Dit uit zich bijvoorbeeld in concentratieproblemen. Dit kan onder andere leiden tot meer fouten of zelfs tot bedrijfsongevallen.

Wanneer uw werknemer ziek uitvalt, bent u verplicht om het salaris van uw werknemer door te betalen. Daarnaast komen de kosten voor de bedrijfsarts en het re-integratietraject voor uw rekening.

Wat kunt u als werkgever doen?

Als werkgever kunt u een aantal dingen doen om uw werknemer met financiële problemen te helpen.

 • Herken de signalen die op financiële problemen duiden. Uw werknemer vraagt bijvoorbeeld wanneer zijn/haar salaris komt, vraagt om een voorschot of wil extra uren werken. Via Signaalcheck kunt u alle signalen vinden die duiden op financiële gevolgen.
 • U kunt ook regelmatig het gesprek aangaan met uw werknemers. Hierin kunt u bepaalde vragen stellen waardoor de drempel om over de financiële problemen te praten wordt verlaagd.
 • Heeft u niet de juiste kennis van geldzaken of financiële problemen? Dan kunt u uw werknemer wijzen op de verschillende organisaties die helpen bij financiële problemen of financiële zorgen. Uw werknemer kan bijvoorbeeld contact opnemen met Geldfit of om hulp vragen bij de gemeente.
 • U kunt een budgetcoach aanbieden. Zo’n coach helpt uw werknemer een oplossing te vinden voor de financiële problemen.
 • Ook kunt u gebruik maken van de werkkostenregeling (WKR). Met de WKR kunt u belastingvrij iets extra’s bieden aan uw werknemers. Denk hierbij aan een energiecompensatie. Hier betaalt u dan geen belasting over.
 • Wanneer uw werknemer minder dan 1.310,00 euro (alleenwonend) of 1.871,00 netto per maand (samenwonend) verdient heeft uw werknemer recht op een energietoeslag. Veel werknemers zijn hiervan niet op de hoogte.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder