Heeft u de verplichte EHBO-koffer op de werkplek staan?

Heeft u de verplichte EHBO-koffer op de werkplek staan?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Ook op de werkvloer. Denk hierbij aan het verstuiken van een enkel. Of het stoten van een knie aan een bureau. Om deze reden stelt de Arbowet dat er altijd een EHBO-koffer op de werkplek aanwezig moet zijn. Deze EHBO-koffer moet wel voldoen aan de juiste eisen. Wat deze eisen zijn? Dat leest u in dit artikel.

EHBO-koffer

EHBO-koffer en de Arbowet

Bij ongevallen is het van belang om een goed gevulde EHBO-koffer in het bezit te hebben. Deze kan essentieel zijn om eerste hulp aan te bieden. In de Arbowet is vastgelegd dat alle bedrijven of organisaties mét werknemers BHV’ers op moeten leiden. De BHV’ers moeten een EHBO-koffer tot hun beschikking hebben.

Verplichtingen bij een EHBO-koffer

Is er een EHBO-koffer aanwezig? Dan is er een aantal eisen waaraan deze koffer moet voldoen:

  • De koffer moet zichtbaar op ooghoogte in een wandklem aan de muur bevestigd zijn.
  • De koffer moet om het half jaar gecontroleerd worden door bijvoorbeeld de BHV’er. Ontsmettingsmiddelen moeten bijvoorbeeld gecontroleerd worden op de houdbaarheidsdatum.
  • De koffer moet gericht zijn op de situatie van de werkplek. Voor een werkplek in een werkplaats zijn bijvoorbeeld andere middelen nodig dan voor een werkplek op kantoor.

Wat als er geen EHBO-koffer aanwezig is?

Heeft u geen EHBO-koffer op de werkplek staan? Dan is er niet voldaan aan de wettelijke verplichting. U kunt hiervoor een boete ontvangen. Maar dit kan ook impact hebben op uw verzekeringen. Zo kan het voorkomen dat u een schade niet uitgekeerd krijgt, omdat de verzekeraar van u eist dat u zich aan de wet houdt. Door deze afspraak niet na te komen, is er een grote kans dat een schade niet wordt vergoed.

Daarnaast wilt u natuurlijk ook zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw werknemers en relaties. Een EHBO-koffer op de werkplek draagt hieraan bij.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder