Gezond en veilig werken op de agenda van het Kabinet

Gezond en veilig werken op de agenda van het Kabinet

Het nieuwe kabinet zet in de Rijksbegroting 2025 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) sterk in op gezonde en veilige werkomstandigheden. Dit document, dat op Prinsjesdag is gepresenteerd, benadrukt het belang van veiligheid en gezondheid voor werkzekerheid. De plannen volgen de Arbovisie 2040, met als hoofddoel het verminderen van arbeidsongevallen, ziekten en werkgerelateerde sterfgevallen. Nieuwe ideeën die bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving worden aangemoedigd.

Onderzoek naar opleidingseisen voor preventiemedewerkers

In de begroting voor 2025 staan verschillende evaluaties van bestaande arbo-programma’s gepland, van 2024 tot 2031. Eén van deze evaluaties onderzoekt of Nederland specifieke opleidingseisen voor preventiemedewerkers moet invoeren, zoals in veel andere EU-landen al het geval is. Momenteel zijn er geen verplichte eisen in Nederland. In 2024 wordt bekeken of dit nodig is, wat invloed kan hebben op werkgevers.

Evaluatie RI&E programma

Later dit jaar wordt de afrondende evaluatie verwacht van het meerjarenprogramma Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), dat liep van 2019 tot 2023. Het programma richtte zich op betere naleving en hogere kwaliteit van de RI&E, vooral bij kleinere bedrijven. Het doel was om de bekendheid van deze wettelijke verplichting te vergroten. Uit eerdere evaluaties bleek dat veel werkgevers nog niet volledig op de hoogte zijn van hun RI&E-verplichtingen.

In 2024 of 2025 verschijnt de nieuwe Arbobalans. Dit rapport geeft een uitgebreid overzicht van de arbeidsomstandigheden in Nederland, met cijfers over ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit biedt werkgevers waardevol inzicht in de gezondheid en veiligheid van de medewerkers.

 

Wat houdt de RI&E in? 

De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is vrij in vorm, maar bevat standaard onderdelen zoals:  

  • Inventarisatie van risico’s voor veiligheid en gezondheid.
  • Beoordeling van risico’s voor specifieke werknemersgroepen.
  • Een plan van aanpak voor verbetermaatregelen.
  • Aandacht voor de rol van preventiemedewerkers en arbodeskundigen.

Onderwerpen kunnen variëren van gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en beeldschermwerk, tot lawaai, geschikte arbeidsmiddelen en risico’s op grensoverschrijdend gedrag of agressie op de werkvloer.

Nieuwe regels voor asbest en gevaarlijke stoffen

In 2025 worden strengere regels voor asbest en andere gevaarlijke stoffen ingevoerd. Werkgevers krijgen meer verantwoordelijkheid voor preventie en bescherming van medewerkers. Ook komt er meer aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals burn-outs, agressie en geweld. Het actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag legt hierbij de nadruk op het verbeteren van sociale veiligheid. Werkgevers moeten voldoen aan strengere eisen om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00. 

 

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder