Eerste kamer verwerpt verhoging minimumloon 2024
Het minimumloon is een belangrijk onderwerp binnen het Nederlandse arbeidsbeleid en heeft invloed op zowel werknemers als werkgevers. In januari hebben wij een artikel gepubliceerd over de geplande stijging van het wettelijk minimumloon per 1 juli. Op dinsdag 16 april heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor een extra verhoging van 1,2% van het minimumloon verworpen. Dit betekent dat de geplande verhoging per 1 juli 2024 niet zal worden doorgevoerd.
Kritiek vanuit politiek en bedrijfsleven
In totaal waren er 32 tegenstemmen bij de stemming. Coalitiepartijen VVD en CDA, samen met de onderhandelende partij BBB, stemden tegen. De BBB, met 16 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer uitte kritiek op de wet. Senator Eugene Heijnen van de BBB benadrukte dat de wet geen adequate manier bood om de bestaanszekerheid van mensen te vergroten. Hij wees op het feit dat een groot deel van het extra geld niet bij de beoogde doelgroep terecht zou komen.
Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën deelde deze zorgen en wees op het risico dat bedrijven vanwege de extra kosten naar het buitenland zouden vertrekken .
Reacties uit de samenleving
De reacties op het besluit van de Eerste Kamer zijn verdeeld. Vakbond FNV noemt het ‘schandalig’ en benadrukt dat er geen legitieme reden is om de verhoging tegen te houden, dit gezien de groeiende welvaart in het land. Volgens hen kunnen werkgevers de verhoging gemakkelijk betalen gezien de behaalde winsten. De FNV benadrukte dat de verhoging slechts een fractie van de winst van grote bedrijven vertegenwoordigt.
Heeft u vragen?
Voor verdere informatie of vragen kunt u contact met ons opnemen via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00.