Een fiets van de zaak, hoe werkt dat?

Een fiets van de zaak, hoe werkt dat?

Nederland staat bekend als een echt fietsland. Ook in het bedrijfsleven wordt fietsen steeds populairder. Fietsen is namelijk gezond voor uw werknemers en draagt bij aan het verduurzamen van het reisgedrag. Daarnaast kan een fiets van de zaak gezien worden als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Wilt u uw werknemers laten profiteren van de voordelen van een fiets van de zaak? In dit artikel leest u hier meer over.

Fiets van de zaak

Wat is een fiets van de zaak?

Een (elektrische) fiets of speed-pedelec van de zaak kan uw werknemer gebruiken voor woon-werkverkeer. Fiscaal gezien mag de werknemer de fiets van de zaak ook onbeperkt privé gebruiken.

Privé gebruik

Het privé gebruik wordt door de Belastingdienst gezien als voordeel, ook wel ‘loon in natura’ genoemd. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt de werknemer loonheffing. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar.

Voorbeeld
Stel u als werkgever koopt een fiets met accessoires voor  2.500,00 (inclusief btw). 7% (bijtelling) van de consumentenadviesprijs is een bedrag van  175,00 per jaar. Over deze  175,00 betaalt de werknemer belasting. Dit is  64,87 per jaar. Per maand komen de kosten voor de werknemer uit op 5,41. Binnen dit rekenvoorbeeld is er uitgegaan van een inkomstenbelastingtarief van 37,07%.

Verschillende opties voor fiets van de zaak

Er zijn naast een leasefiets ook andere opties:

  • Fiets beschikbaar stellen: Bij deze optie koopt u als werkgever een fiets. Deze fiets stelt u ter beschikking aan uw werknemer. U bent en blijft dus eigenaar van deze fiets. Omdat u eigenaar bent, mag u 21% btw over de aanschafprijs (tot  749,00) aftrekken. Uw voordeel loopt dan op tot  130,00. Uw werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken. Hierdoor zal de werknemer wel loonheffing over de bijtelling moeten betalen.
  • Fiets verstrekken: Door gebruik te maken van deze optie bekostigt u een fiets van de zaak vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De werknemer wordt dan ook eigenaar van de fiets en hoeft geen loonheffing over de bijtelling te betalen. De btw van de fiets kunt u hierdoor niet aftrekken.
  • Fiets vergoeden: De optie vergoeden komt overeen met de optie verstrekken. Er zit echter een verschil in aanschaf. Bij het vergoeden schaft uw werknemer de fiets aan. Vervolgens vergoedt u de fiets gedeeltelijk of in z’n geheel.
  • Fiets van de zaak met een renteloze lening: Met deze optie geeft u uw werknemer een renteloze lening waarmee de werknemer een fiets kan aanschaffen. Om de lening terug te betalen maakt uw werknemer geen gebruik van de onbelaste kilometervergoeding die hij/zij ontvangt.

Wij helpen u graag

Wilt u meer informatie over de regeling? Wij zijn u graag van dienst! Neem contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00 .

Ralph van Putten

Pensioen- & Arbeidsvoorwaardenadviseur
ralph.vanputten@felixxwerkt.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verder