Dit moet u weten over betaald ouderschapsverlof in 2025
Op Prinsjesdag 2024 heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aangekondigd dat de kosten voor verlofregelingen onder de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) de komende jaren zullen stijgen. Dit komt door meer geboortes en een groeiend aantal verlofaanvragen. Voor 2025 is er een bedrag van € 2,6 miljard begroot, met een verwachte stijging tot € 2,8 miljard in 2029. Voor werkgevers is het belangrijk om op de hoogte te blijven, omdat dit invloed kan hebben op de personeelsplanning en bedrijfsvoering.
Meer aanvragen voor betaald ouderschapsverlof
Een belangrijke oorzaak van de stijgende kosten is de toegenomen populariteit van betaald ouderschapsverlof. Sinds de invoering van de Wet betaald ouderschapsverlof op 2 augustus 2022 is het aantal aanvragen in het tweede jaar met 170.000 aanvragen maar liefst 20% hoger dan de 140.000 aanvragen in het eerste jaar. Dit komt doordat werknemers steeds beter hun weg weten te vinden naar deze regeling en er meer behoefte is aan een betere werk-privébalans.
Opvallend is dat steeds meer vaders ouderschapsverlof opnemen. In 2023 kwam 40% van de aanvragen van vaders, een stijging ten opzichte van de 33% het jaar ervoor. Ook nemen parttime werknemers vaker verlof op dan fulltimers, wat werkgevers uitdaagt om creatieve oplossingen te vinden voor vervanging.
Ongelijkheid in het gebruik van verlofregelingen
Niet alle werknemers maken evenveel gebruik van verlofregelingen. Laagopgeleide ouders nemen minder vaak ouderschapsverlof op dan middelbaar- en hoogopgeleiden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit kan komen doordat de uitkering tijdens het ouderschapsverlof slechts 70% van het dagloon bedraagt. Voor werknemers met een lager salaris kan dit een financiële drempel zijn. In sommige cao’s zijn aanvullende afspraken gemaakt waarbij de werkgever de uitkering aanvult tot 100% van het dagloon.
Wat betekent dit voor werkgevers?
De stijging in verlofaanvragen betekent voor werkgevers dat werknemers mogelijk langer verlof op te nemen na de geboorte van een kind. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van personeelsplanning en werkdruk.
Om voorbereid te zijn kunnen werkgevers denken aan de volgende oplossingen:
- Tijdelijke vervangingen: Zorg voor een flexibele pool van medewerkers of externe krachten die tijdelijk kunnen inspringen tijdens verlofperiodes.
- Flexibele taken en werktijden: Creëer ruimte binnen de organisatie om taken en werktijden flexibeler in te richten, zodat verlof makkelijker op te vangen is.
- Opleidingen en interne mobiliteit: Investeer in de ontwikkeling van werknemers, zodat deze tijdens hun verlof meerdere functies binnen het bedrijf kunnen vervullen.
Mogelijke vereenvoudiging van het verlofstelsel
Eerder dit jaar stuurde de voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, enkele scenario’s naar de Tweede Kamer om het verlofstelsel te vereenvoudigen. Hoewel de details hiervan nog niet duidelijk zijn, kunnen aanpassingen in de toekomst mogelijk verlichting bieden voor werkgevers. Het is daarom belangrijk om veranderingen in de wetgeving rondom verlofregelingen op de voet te volgen.
Conclusie
De stijgende kosten en het toenemende gebruik van ouderschapsverlof vragen om nieuwe oplossingen. Door nu al na te denken over flexibele vervanging en opleidingsmogelijkheden, kunnen werkgevers zich beter voorbereiden op de toekomst. Blijf daarnaast op de hoogte van veranderingen in wet- en regelgeving, zodat je tijdig kunt inspelen op mogelijke aanpassingen in het verlofstelsel.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via info@felixxwerkt.nl of 085-083 10 00.