De zeven meest gestelde pensioenvragen

De zeven meest gestelde pensioenvragen

Droomt u ook al van het idee dat u later kunt stoppen met werken en eindelijk die mooie reis kunt maken waar u nu geen tijd voor heeft? Of kijkt u al uit naar het moment dat u uw hobby’s kunt oppakken? Met pensioen gaan is een belangrijk moment in ons leven. Toch zal het u niets verbazen dat velen zich niet verdiepen in wat er geregeld is voor later. Pensioen is veelal lastige en taaie stof, waardoor men er nauwelijks aandacht aan besteedt. Maar… Weet u uw inkomen vanaf het moment dat u stopt met werken? Is dit wel genoeg voor u om uw dromen uit te laten komen? Of in ieder geval voldoende om uw huidige levensstijl voort te kunnen zetten? Gelukkig kunnen wij u helpen. Wij hebben de zeven meest gestelde pensioenvragen voor u op een rijtje gezet en natuurlijk voorzien van antwoorden.

Pensioen reis maken

Is er voor iedereen die in Nederland woont pensioen geregeld?

In Nederland bestaat er géén pensioenplicht. Werkgevers zijn hierdoor niet altijd verplicht om werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Wel is pensioen inmiddels een belangrijke arbeidsvoorwaarde geworden.

Ontvang ik pensioen van de overheid?

Als u in Nederland woont of werkt, dan krijgt u van de overheid een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). De uitkering kan worden verminderd als u in het buitenland heeft gewoond. Het moment wanneer u uw AOW-uitkering ontvangt, is afhankelijk van uw AOW-leeftijd. Dit hangt af van uw geboortedatum. Op de website van het SVB (Sociale Verzekeringsbank) kunt u terugvinden wat uw AOW-leeftijd is.

Ik bouw via mijn werkgever pensioen op, maar wat is mijn pensioendatum?

In 2018 is de pensioenleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Dit komt omdat de gemiddelde leeftijdsverwachting in Nederland blijft stijgen. Bouwde u pensioen op voor 2018? Dan kan het zijn dat u ook nog pensioen hebt opgebouwd dat uitgekeerd wordt als u 65 of 67 jaar wordt. Het kan zijn dat uw AOW-leeftijd lager is dan uw pensioenleeftijd. Deze twee staan los van elkaar. In overleg met uw werkgever en de pensioenuitvoerder is het mogelijk om uw pensioendatum te vervroegen of uit te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw pensioenleeftijd vervroegen naar uw AOW-leeftijd, zodat de uitkeringen gelijk starten. U kunt er dan wel rekening mee houden dat door het vervroegen van uw pensioendatum, uw pensioenuitkering lager wordt. Het pensioen moet immers langer aan u worden uitgekeerd.

Kan ik de pensioenuitkering in één keer ontvangen?

Helaas is het niet mogelijk om uw pensioen in één keer te laten uitkeren. Een pensioenuitkering is een maandelijkse levenslange uitkering.

Wat te doen met het pensioen bij scheiding?

Volgens de wet wordt bij echtscheiding het ouderdomspensioen 50/50 verdeeld. Hiervan kan worden afgeweken. U kunt hierover afwijkende afspraken maken door deze bijvoorbeeld vast te leggen in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant.

Hoe weet ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

U kunt een overzicht van al uw opgebouwde pensioenen vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier wordt ook een indicatie gegeven van de hoogte van uw uitkering op uw pensioendatum en wat er voor uw nabestaanden is geregeld mocht u wat overkomen.

Bouw ik wel voldoende pensioen op?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. De meeste mensen bouwen niet voldoende pensioen op om hun huidige levensstandaard aan te kunnen houden. Stel uzelf daarom ruim voor uw pensioendatum de vraag hoeveel geld u nodig heeft voor uw dagelijkse benodigdheden, hobby’s, vakanties en uitjes. Naast uw pensioen heeft u wellicht zelf ook al wat geregeld voor uw oude dag. Denk hierbij aan banksparen, een lijfrenteverzekering of het geld dat u in uw eigen huis heeft zitten. Gaat u hier pas over nadenken als u gaat stoppen met werken? Dan kan dit een flinke financiële tegenvaller worden. Natuurlijk begeleiden wij u graag bij uw pensionering. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan als u met pensioen gaat.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig bij het maken van een totaal plaatje van uw financiële situatie? Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl. U kunt ons ook bereiken op ons algemene telefoonnummer 085-083 10 00. Wij zijn u graag van dienst.

Robin Wulfers

Pensioenadviseur
robin.wulfers@felixxwerkt.nl

Robin heeft de studie Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam behaald. Na het afronden van deze studie... Lees verder