Bonusregeling: Moet een werknemer in dienst zijn?

Bonusregeling: Moet een werknemer in dienst zijn?

Kent uw organisatie ook een (financiële) bonusregeling?

De kans dat uw organisatie een bonusregeling heeft is groot. Bonussen worden vaak bepaald aan de hand van het bedrijfsresultaat aan het eind van het jaar. De uitbetaling van de bonus vindt vervolgens eind januari of februari plaats. Mag een werkgevers als voorwaarde stellen dat de werknemer dan nog in dienst moet zijn om de bonus te ontvangen? Op 15 januari 2019 deed het Hof van Den Bosch hier uitspraak over.

Bonusregeling-1080x628

Wat vindt het Hof?

Om meteen met de deur (/uitspraak) in huis te vallen: ja, het Hof vindt een dergelijke voorwaarde niet in strijd met goed werkgeverschap of de redelijkheid en billijkheid. Een van de belangrijkste argumenten is dat de voorwaarde een redelijk doel dient. Door deze voorwaarde stimuleert de werkgever namelijk dat een werknemer in dienst blijft.

Voorwaarde in strijd met goed werkgeverschap?

Hier ging het Hof niet in mee. De voorwaarde gold namelijk ook in alle andere jaren. Bovendien was de voorwaarde niet alleen op de ex-werknemer van toepassing maar ook op andere werknemers. Hierdoor was er geen sprake van willekeur. Ook speelt mee dat de werknemer zelf ontslag heeft genomen. Er is hier dus geen sprake van dat de werkgever van de werknemer af wilde om zo onder uitbetaling van de bonus uit te komen.

Verweer van de ex-werknemer

De ex-werknemer gaf aan dat hij niet van de voorwaarde op de hoogte was. Dit kwam doordat de bijlage waarin de voorwaarde was opgenomen niet bij de brief over de bonus zat. Het Hof vond dat hij als lid van het managementteam deze informatie zelf had moeten opvragen. Ook het argument van de ex-werknemer dat hij in de jaren ervoor wel een bonus heeft uitgekeerd gekregen en dat hierdoor sprake was van een vaste looncomponent, werd door het Hof terzijde geschoven. De jaren ervoor werd er immers altijd voldaan aan de voorwaarde voor uitbetaling van de bonus, bijvoorbeeld dat de ex-werknemer in dienst was.

Conclusie

In beginsel klinkt het misschien unfair: een werknemer die een jaar lang keihard heeft gewerkt voor een bonus, maar deze bonus pas twee maanden later uitbetaald krijgt als die nog in dienst is. Hierbij doet een werkgever een beroep op de loyaliteit van de werknemer. Het Hof vindt hier helemaal niks mis mee en keurt dit goed als redelijk doel van de voorwaarden. Belangrijk voor een werkgever hierbij is wel dat deze voorwaarden duidelijk worden gecommuniceerd richting de betrokken werknemers. Ook dient de voorwaarde te gelden voor alle werknemers, of in ieder geval voor iedereen in dezelfde functie(groep). Hiermee voorkom je dat je in strijd handelt met wetgeving in het kader van gelijke behandeling.

Voldoet uw bonusregeling?

Zit er een redelijk doel achter de voorwaarden van uw bonusregeling? Volgt er een strijd met de beginselen van gelijke behandeling? Of heeft u moeite met het formuleren van een bonusregeling? Of wilt u uw bonusregeling laten beoordelen zodat er geen vreemde zaken in staan waaruit geschillen kunnen ontstaan? Aarzel niet en geef dit gerust bij ons aan.

Laat ons u adviseren

Wij sparren wekelijks met directies en HR-managers over het vaststellen van beloningen en andere arbeidsvoorwaarden.We kunnen u adviseren over de bonusregeling en controleren of die goed beschreven staat in de arbeidscontracten en het personeelsreglement.

Ralph van Putten

Adviseur: Pensioen & Arbeidsvoorwaarden
ralph@felixxgroep.nl

Ralph heeft de studies Nederlands recht en Organisatiewetenschappen behaald aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.... Lees verderBent u al bekend met ons salarisadministratiepakket?

Felixx.® loon is een speciaal ingerichte versie van de salarisadministratie-applicatie van Nmbrs. U blijft met Felixx.® loon zelf in controle, terwijl u meer tijd over heeft voor de ontwikkeling van uw nieuwe en bestaande werknemers. Dat voor maar  5,31 per werknemer per maand!