Beeldschermwerk, wat zijn de regels?

Beeldschermwerk, wat zijn de regels?

Beeldschermwerk, wie kent het niet tegenwoordig? De hele dag achter een computer zitten om te werken. Misschien maakt uw werknemer ook gebruik van beeldschermen om zijn/haar werkzaamheden te kunnen verrichten. Bent u al op de hoogte van de Arbowetgeving die bij beeldschermwerk komt kijken? Zo zijn er niet alleen regels opgesteld voor het meubilair of de apparaten, maar ook voor de software en de systemen waar uw werknemers gebruik van maken…

Beeldschermwerk

Wat is beeldschermwerk?

Werkt uw werknemer met een beeldscherm, muis en een toetsenbord? Dan wordt dat gezien als beeldschermwerk. Let op! Wanneer uw werknemer minimaal twee uur per dag beeldschermwerk verricht, dan is er volgens de Arbowet ook sprake van beeldschermwerk. Een werknemer mag deze twee uur ook verdelen in acht keer een kwartier.

De Arbowet en beeldschermwerk

In de Arbowet is opgenomen dat uw werknemers ergonomisch moeten kunnen werken. Het gaat hierbij niet alleen om het meubilair en de apparaten, de software en ook de systemen waarmee uw werknemers werken moeten ergonomisch verantwoord zijn. Waar de software en de systemen aan moeten voldoen is vastgelegd in de Arbowet.

Risico’s van beeldschermwerk

Beeldschermwerk kan leiden tot gezondheidsklachten. Dat uw werknemer op gezette tijden het beeldschermwerk moet afwisselen met ander soort werk of een pauze moet nemen, wist u waarschijnlijk al. Wanneer uw werknemer dit niet doet, kunnen er klachten ontstaan aan de nek, schouders, armen en handen. Daarnaast kan beeldschermwerk ook leiden tot oogklachten.

Waar moet u op letten bij beeldschermwerk?

In de Arbowet worden een aantal maatregelen beschreven die u moet volgen wanneer uw werknemers beeldschermwerkzaamheden uitvoeren. Deze maatregelen zijn:

  • Uw werknemer moet beeldschermwerk na twee uur afwisselen met ander werk of een pauze nemen.
  • Het beeldscherm en het toetsenbord mogen niet aan elkaar vastzitten.
  • Ook is het verplicht dat de werkplek, welke bestaat uit een bureaustoel en tafel, in hoogte verstelbaar is.
  • Uw werknemer moet voldoende licht hebben om zijn/haar werk te kunnen doen. Hierbij mag het contrast tussen het licht van het beeldscherm en de omgeving niet te groot zijn.
  • Ook mag u uw werknemer niet langer dan zes uur per dag beeldschermwerk laten uitvoeren.
  • Heeft uw werknemer klachten? Dan is het verstandig om uw werknemer contact op te laten nemen met een bedrijfsarts.

Waar moet u op letten bij de software?

Ook de software moet ergonomisch verantwoord zijn. De software moet voldoen aan de volgende eisen:

  • De software moet aangepast kunnen worden aan de taak die de werknemer moet uitvoeren.
  • De software moet gebruiksvriendelijk zijn en moet aanpasbaar zijn aan het kennis- en ervaringsniveau van uw werknemer.
  • U mag het werk op de computer niet monitoren zonder dat uw werknemer hier iets van af weet.
  • Het tempo van de systemen moet aangepast zijn aan het tempo van uw werknemer die hier gebruik van maakt.
  • Ook is het verplicht om uw werknemer informatie te verschaffen over de werking van de software.

Maak gebruik van een RI&E

In een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moet specifiek aandacht worden besteed aan de risico’s die beeldschermwerk met zich mee kan brengt. U kunt bijvoorbeeld in de RI&E opnemen dat uw werknemers oogklachten kunnen krijgen en dat beeldschermwerk fysieke gevolgen kan hebben.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via info@felixxgroep.nl of telefonisch via 085-083 10 00.

Verena van Keulen

Casemanager
verena.vankeulen@felixxwerkt.nl

Na meer dan 23 jaar in de arbodienstverleningsbranche in een commerciële functie wilde Verena haar carrière een andere koers laten varen... Lees verder